Lux şi fast, dar infrastructură şi fotbal slabe

„A fost ceva de excepţie, cu mult fast şi lux, foarte bine organizat.” Aşa a caracterizat preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din România, Dumitru Dragomir, festivitatea prin care s-a aniversat centenarul fotbalului moldovenesc şi 20 de ani de la fondarea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.

Evenimentul a căpătat grandoare nu doar pentru faptul că au fost bucate şi băuturi alese, aşa cum susţine Dragomir, dar şi pentru că a fost prezent preşedintele UEFA, Michel Platini. Acesta a venit cu suita sa de la UEFA, lucru care demonstrează că FMF se bucură de atenţia şi susţinerea forului european de fotbal. „Aveţi o federaţie de fotbal nu dintre cele mai bogate, dar tot ce faceţi aici este din inimă, din suflet”, a spus preşedintele UEFA.

Dacă pe plan administrativ şi la nivel de conducere a federaţiei de fotbal suntem în lumea bună din Europa, la nivel fotbalistic şi de infrastructură nu s-a simţit o evoluţie fulminantă.

De la înfiinţarea FMF, s-au făcut foarte multe, centrul de pregătire de la Vadul lui Vodă este un exemplu în acest sens. S-au construit stadioane cu acoperire artificială în diferite localitaţi, dar nu şi un stadion naţional. Fotbaliştii naţionalei au condiţii de pregătire ca în Europa, dar asta nu înseamnă că au şi performanţe. Fotbaliştii nu sunt crescuţi de FMF, ci de cluburile de fotbal care se zbat în sarăcie de 20 ani, cu excepţia celor de la FC Sheriff. Divizia Naţională este foarte slabă, lucru menţionat şi de actualul selecţioner Gabi Balint. Antrenorul român a dat un semnal de alarmă şi i-a atenţionat pe şefii săi de la FMF să nu se îmbete cu apă rece. „Am fost la câteva meciuri din Divizia Naţională, dar nu am văzut nimic interesant. Nu am văzut niciun jucător care ar putea evolua pentru echipa naţională”, a spus revoltat Balint care va renunţa să-şi mai piardă timpul pe la meciurile din campionatul intern.

O altă problemă a fotbalului moldovenesc este lipsa unui stadion naţional. Nu mai sunt convins că avem nevoie de un asemenea stadion, mai ales că suporterii nu se înghesuiesc să vină la meciurile echipei naţionale. Este o investiţie prea mare pentru un fotbal slab. Chiar şi aşa, atât fosta guvernare, cât şi actuala au promis că vor contribui la construcţia unei arene. Premierul Vlad Filat care a avut o întrevedere cu Platini a menţionat necesitatea construcţiei unui stadion republican în Moldova. „Guvernul este gata să aloce FMF un teren pentru construcţia viitorului stadion. Sunt câteva variante şi urmează să luăm decizia”, a precizat premierul.

Platini, dar şi noi, nu auzim pentru prima dată că guvernul este gata să aloce un teren pentru construcţia unui stadion naţional. Oficialul UEFA a avut întâlniri şi cu reprezentanţii guvernării comuniste care spuneau acelaşi lucru. „Ambiţia de a avea un stadion de talie internaţională ţine în primul rând de competenţa statului. UEFA dispune de specialişti şi este gata să acorde la etapa iniţială suportul necesar privind planificarea infrastructurii viitorului stadion”, a spus Platini.

Se vorbeşte deja de zece ani despre construcţia unui stadion naţional, dar totul a rămas la etapa iniţială – „guvernul este gata să acorde un teren pentru construcţia viitorului stadion”. Bănuiesc că nu e aşa de simplu de acordat un teren pentru un stadion, dar nici chiar zece ani să se discute doar despre asta. Mi-e teamă că, după ce s-au terminat manifestaţiile prilejuite centenarului fotbalului moldovenesc, se va uita pentru o perioadă de această promisiune şi va rămâne la murat alţi zece ani. Şi nu doar această promisiune, cu care ne-am obişnuit deja, ci şi proiectele de dezvoltare a fotbalului şi de susţinere a sportului în general. Toată lumea e conştientă că statul nu are bani pentru dezvoltarea acestui domeniu, dar la această etapă nici nu e vorba de bani. FMF s-a obişnuit să nu primească niciun ban de la stat, dar se descurcă. Guvernul trebuie, în primul rând, să creeze condiţii pentru ca oamenii de afaceri să poată şi să aibă motivaţia de a investi în dezvoltarea sportului. Acesta este primul pas care trebuie să-l facem, dar nu promisiuni fără acoperire şi ridicole, până la urmă.

Vitalie HADEI