Lupul sătul şi… bugetul adoptat // Observator

Un preşedinte, fie şi interimar, trebuie să rămână preşedinte în orice împrejurări, chiar şi atunci când e supărat rău şi se răzbună. Din păcate, dl Lupu a coborât la nivelul unui bârfitor, a unui mahalagiu, când a comentat întâlnirea dintre Filat şi Smirnov. Pe de altă parte, nu e de laudă nici premierul Filat, care îl ignoră pe preşedintele interimar Lupu în acelaşi mod cum l-a ignorat şi pe Ghimpu. Ar fi fost normal ca Filat să-şi informeze partenerii de guvernare asupra unor chestiuni de stat, ca ei să nu fie nevoiţi să afle despre ele din presă, cum i s-a întâmplat lui Ghimpu în cazul semnării tratatului de frontieră între România şi RM. Nu e o scuză pentru reacţia lor, e doar o explicaţie. Filat nu pare capabil să înţeleagă că se poate înălţa doar prin corectitudine, prin respectarea strictă a regulilor de joc, nu prin aroganţă şi lipsă de respect. Îngâmfarea e doar o altă faţetă a mahalagiului, care, se ştie, e fudul în mod obligatoriu.

Abilitatea unui lider nu se manifestă prin ţeserea intrigilor, ci prin capacitatea de a uni în jurul său oameni cu diferite viziuni. Dacă nu va avea sprijinul partenerilor din interior, Filat riscă să-i dezamăgească pe cei din exterior, căci nu va putea realiza nimic fără acordul parlamentului. Conştientizează el acest lucru? Se pare că nu.

Nu s-a stins ecoul unui conflict că a izbucnit un altul: PLDM şi PD s-au încleştat în privinţa datei alegerilor prezidenţiale. Marian Lupu consideră că alegerile trebuie desfăşurate până la finele anului, iar Vlad Filat le doreşte amânate până-n ianuarie, pentru ca deputaţii să adopte Legea bugetului pentru 2012, care, din varii motive, a fost introdusă cu mare întârziere în parlament (Lupu văzând şi aici o intenţie subversivă, îndreptată împotriva sa). Au dreptate şi unul, şi altul: nici alegerile, nici adoptarea bugetului nu pot fi amânate pentru anul viitor. De data aceasta însă nu e neapărat ca lupul să rămână flămând pentru a salva oaia. Soluţia e să se lucreze pe ambele „fronturi”; deputaţilor le este suficientă o jumătate de zi pentru a alege preşedintele. Dacă vor să-l aleagă.

(N. N.)

 

The following two tabs change content below.