Lupu, Voronin şi Kuzmin au omagiat „ziua eliberării”

În ajunul aniversării a 20-a de la declararea independenţei R. Moldova, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, a ţinut să ne felicite cu ocazia celor 67 de ani de la reanexarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică, ce s-a săvârşit pe 24 august 1944. Printre cei care au sărbătorit această dată a fost liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, dar şi preşedintele PCRM, Vladimir Voronin. Primul a calificat această dată ca „ziua eliberării Moldovei de sub jugul fascist”. Liderul comuniştilor, la rândul său, nu a ezitat să învinuiască AIE că aceasta este fascistă. Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, a vizitat Memorialul „Eternitate” în a doua jumătate a zilei de 24 august. Domnia sa a declarat că Republica Moldova datorează cei 20 de ani de independenţă operaţiunii Iaşi-Chişinău.

Vadim VASILIU

Valeri Kuzmin a venit pe 24 august la Complexul Memorial „Eternitate” şi a depus flori şi o panglică în culorile tricolorului rus în memoria ostaşilor căzuţi în operaţiunea Iaşi-Chişinău. Ambasadorul a opinat că cei 20 de ani de independenţă îi datorăm rezultatului operaţiunii Iaşi-Chişinău. „Vă felicit, dragi prieteni, cu ocazia acestei sărbători. Cu siguranţă, astăzi este o zi luminoasă în istoria noastră comună: eliberarea Moldovei de ocupanţii fascişti româno-germani. Această zi a fost una foarte importantă în calea consolidării statalităţii şi suveranităţii moldoveneşti. Această statalitate moldovenească în curând o vom sărbători”, a declarat ambasadorul.

Valeri Kuzmin: „Am fost invitat de către un club de maşini retro” 

Rugat de jurnalişti să explice de ce nu este în compania unor oficiali din Republica Moldova, acesta a răspuns că nu a fost invitat de către conducerea RM, în schimb, invitaţia a venit din partea unei asociaţii automobilistice. „Noi ne orientăm după propunerea oficială din partea conducerii R. Moldova. De data aceasta, nu ne-a parvenit o astfel de propunere, dar a venit propunerea din partea unui club de maşini şi motociclete retro. Aici sunt reprezentanţi ai ambasadelor ţărilor CSI din Azerbaidjan, Bielorusia, Rusia şi Ucraina. Din păcate, nu sunt prezenţi ambasadori, fiindcă suntem în perioada vacanţelor”, a subliniat Kuzmin.

„Limba română – încălcarea drepturilor omului” 

Rugat să se pronunţe dacă Rusia va recunoaşte diplomele de Bac emise de Departamentul de învăţământ găgăuz, Valeri Kuzmin nu a ezitat să ia apărarea elevilor restanţieri la limba română din UTA Găgăuzia. Excelenţa sa a menţionat că elevii au dreptul să se revolte din moment ce examenul pe care l-au susţinut nu corespunde cu denumirea oficială a limbii de stat din RM. „Recitiţi Constituţia ţării voastre şi vedeţi cum se numeşte limba de stat. Copiii nu sunt vinovaţi pentru ceea ce li s-a predat şi cum se numeşte această disciplină. Elevii pierd ocazia să înveţe la universitate fiindcă Ministerul Educaţiei nu a prevăzut lucrurile. Aceasta este o încălcare a drepturilor omului. În aşa mod trebuie abordată situaţia în cauză”, a declarat ambasadorul.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)