Lupu: „Vom negocia cu toate partidele politice din Parlament”

Marian_Lupu (1)

Foto: timpul.md

Partidul Democrat din Moldova intenţionează să formeze un nou guvern, fără a forma neapărat o coaliţie majoritară cu PL şi PLDM în Parlament. Potrivit liderului PD Marian Lupu, o decizie în acest sens a fost luată astăzi în cadrul şedinţei Biroului politic al PD.

„Constatăm că anumite forţe politice nu doresc formarea unei alianţe. Unii vor anticipate, alţii sunt lipsiţi de maturitate politică. Pe de altă parte, constatăm că alianţele politice nu au fost niciodată pe deplin funcţionale, acordurile politice au fost uşor denunţate. PD va iniţia de astăzi consultări cu toate forţele politice din Parlament pentru a crea o majoritate parlamentară în jurul unui nou guvern proeuropean, pro-reforme, şi nu pentru a forma o alianţă politică. Vom discuta inclusiv posibilitatea ca membrii noului guvern să nu fie aliaţi politic”, a declarat Lupu.

Acesta a mai spus că acelaşi candidat la funcţia de premier va fi ales în urma negocierilor. „Scopul acestor negocieri este să formăm un guvern care să nu fie dependent de decizii politice, să avem un premier care să nu alerge de fiecare dată la şeful de partid, să nu guverneze cu acordul în faţă, ci în baza programului său de guvernare”, a mai menţionat Lupu, precizând că în acest sens drept exemplu serveşte alegerea Guvernului în România: „Acolo două partide total opuse ideologic au ştiut să voteze un guvern. Credem că o astfel de formulă este cea mai bună. Putem să formăm şi noi o nouă majoritate parlamentară în jurul Guvernului şi în jurul obiectivelor acestui Guvern, nu neapărat în jurul alianţelor politice”.

Amintim că Guvernul Streleţ a fost demis prin moţiune de cenzură la 29 octombrie curent. Ieri, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul poate fi dizolvat dacă în timp de trei luni nu va fi instituit un guvern.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)