Lupu, singur la negocieri

Apelul la dialog, lansat pe 28 septembrie de către preşedintele interimar al RM, Marian Lupu, într-un apel către cetăţenii RM, a fost ignorat de PCRM. Comuniştii nu au venit nici la întâlnirea programată pe 30 septembrie, ora 13.00, nici la cea de pe 1 octombrie, fixată pentru ora 13.00. Invitaţia a fost, totuşi, onorată de către liderii PLDM şi PL. Vlad Filat şi Mihai Ghimpu s-au prezentat la negocieri doar în ziua de vineri, 30 septembrie. A doua zi aceştia au lipsit de la întrunire, iar Marian Lupu a aşteptat de unul singur comuniştii.  Marian Lupu a aşteptat până la ora 14.00, apoi a plecat la Preşedinţie, declarând pentru presă că trebuie să muncească şi că în cazul în care PCRM se va prezenta totuşi la masa rotundă, el va fi pe loc imediat. „Aici rămâne o persoană, în caz că reprezentanţii PCRM vin la dialog, într-un minut voi fi aici. Dacă nu vin, vom convoca şedinţa AIE săptămâna viitoare şi vom decide ce facem mai departe”, a punctat liderul PD.

Anterior, Vladimir Voronin, liderul PCRM, a anunţat că unica precondiţie de iniţiere a unor negocieri este să se revină la „varianta zero”, care ar însemna demisia conducerii parlamentului, demisia guvernului şi stabilirea unei noi formule de guvernare.

Una dintre soluţiile propuse de către AIE este adoptarea unei noi Constituţii prin referendum, prin care cetăţenii vor alege direct preşedintele ţării. „Dacă organizăm un referendum, cetăţenii nu se vor pronunţa doar pe marginea alegerii preşedintelui, ci şi a formei de guvernare”, a declarat Vlad Filat.

Partidul Liberal a declarat anterior că susţine ideea unei noi Constituţii, în care să fie specificat că limba de stat este limba română, dar şi faptul ca preşedintele să fie ales direct de către populaţie. Democraţii nu au formulat o poziţie clară în acest sens, deocamdată.

Vadim VASILIU 

The following two tabs change content below.