Lupu era naiv?

Pe 16 martie 2012, PCRM pregătea o „revoluţie”. „Mulţimea trebuia să intre în Parlament şi să împiedice alegerea preşedintelui şi să fie organizate alegeri anticipate”, a declarat Valeriu Reniţă, ex-purtător de cuvânt al preşedintelui Vladimir Voronin în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la Pro TV.

Era vorba de fapt despre o răsturnare, prin violenţă, a puterii de stat. În ultimul moment, în seara zilei de 15 martie, Vladimir Voronin ar fi anulat acţiunea de protest. Valeriu Reniţă consideră că, astfel, liderul PCRM s-ar fi conformat presiunilor la care a fost supus din exterior. Călcâiul vulnerabil al lui Voronin ar fi, spune Reniţă, conturile sale din străinătate: „Atunci când ai conturi peste hotare, oricine poate suna şi anunţa despre aceste conturi. Altă explicaţie nu găsesc”.

Reniţă dezvăluie detalii interesante şi despre 7 aprilie 2009. Puterea avusese de gând atunci să-i aresteze la domiciliu pe liderii opoziţiei Vlad Filat, Dorin Chirtoacă…, dar, iarăşi, Voronin ar fi cedat presiunilor din exterior şi, cu toate că era informat despre ceea ce se punea la cale, nu a întreprins nimic pentru a împiedica desfăşurarea protestelor.

Se confirmă şi atitudinea dispreţuitoare a lui Voronin faţă de Lupu. „Marian Lupu a acceptat multe lucruri sperând că o să se ridice pe scara ierarhică. Omul era în politică și trebuia să urmărească ascensiunea. Probabil că nu s-a așteptat că va fi atât de mult umilit public. Când spun public, mă refer în adunările de la fracțiunea comunistă, în cercuri mai înguste. Dl Voronin își permitea să-și bată joc de el, făcând haz de necaz de capacitățile lui intelectuale, de înălțimea lui. Plecările lui peste hotare, chiar și cele de serviciu, le numea turism politic. Îl ofensa și îl jignea de multe ori public”, a menționat Reniță pentru emisiunea „ÎnProfunzime” de la Pro TV.

Acum, întrebarea nu mai e de ce a plecat Lupu, ci de ce a plecat atât de târziu? A fost naiv?

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)