Lupu, dependent de… urşi? // Cutia cu piuneze

Vizita surprinzătoare a lui Marian Lupu la Moscova poartă marca unui impuls necontrolat, a unei improvizaţii sentimentale. De ce atâta grabă, în condiţiile când Parlamentul abia a început să funcţioneze, când încă nu s-au format pe deplin toate structurile puterii, când nu s-au încheiat negocierile cu PCRM şi nu a fost ales şeful statului? Relaţiile interparlamentare moldo-ruse aveau de suferit dacă vizita se făcea cu o lună mai târziu? Nu a putut cere Lupu amânarea întâlnirii cu omologul său, Boris Grîzlov?

În mod evident, relaţiile interparlamentare sunt un paravan. Există două posibile motive ale plecării lui Lupu la Moscova: 1) să explice de ce nu a făcut alianţă cu PCRM şi să se plângă pe „presiunea Occidentului” (el a încercat să se dezvinovăţească prin telefon, dar telefonul nu este un mijloc sigur de comunicare); 2) să obţină, dacă nu sprijinul, cel puţin, „iertarea” Moscovei, aşa încât aceasta să nu-i pună piedici în calea spre scaunul de preşedinte al RM.

Se pare că dorinţa de a deveni preşedinte este atât de mare, încât îl face pe dl Marian Lupu dependent psihologic de factorul rusesc. El pare să nu mai poată raţiona normal ca să-şi dea seama că devine ridicol.  (N.N.)

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)