Lupu dă din coate și trage jăratic la turta PD // Cutia cu piuneze

Din păcate, lupta pentru un loc mai bun sub soarele mediatic nu se potolește în cadrul AIE nici în campania electorală. De data aceasta, Marian Lupu, președintele PD, a profitat de ocazie pentru a-l „îmbrânci” pe Vlad Filat și pentru a atrage asupra sa atenția presei în lipsa premierului, care era plecat în Germania.

Fără să se consulte cu partenerii, după cum s-ar fi cuvenit conform acordului de constituire a AIE, încălcând principiile pe care le apăra cândva, președintele interimar a format în graba mare un consiliu consultativ care să se ocupe de reformarea justiției din RM. Deși ține de atribuțiile guvernului, nu ale președintelui, dl Marian Lupu a hotărât să se evidențieze sau poate chiar să controleze mersul acestei reforme. Includerea în comisia respectivă a controversatului Vlad Plahotniuc dă naștere la astfel de interpretări.

Vlad Filat trebuie apreciat pentru faptul că a răspuns calm la gestul sfidător al lui Lupu. E corectă și decizia de a renunța la formarea unei comisii similare pe lângă guvern. În general, o asemenea comisie este inutilă, superfluă, intră în obligația Ministerului Justiției, care, la rândul său, poate apela la expertiza din afară, să propună un proiect de reforme în domeniu, iar guvernului îi revine obligaţia de a-l examina și de a-l propune parlamentului. „Tradiția” sovietică de a substitui activitatea de reformare prin formarea de comisii rămâne, după cum se vede, înrădăcinată bine în mentalul actualilor funcționari de stat. Dar dacă dl Filat dorește să dea dovadă de calm până la capăt, el nu trebuie să interzică reprezentanților PLDM să frecventeze consiliul lui Lupu. Oricum acesta nu are de câștigat, ci de pierdut din acțiuni de acest fel. Electoratul nu e stupid și gestul provocator al liderului PD se va întoarce ca un bumerang asupra reputației sale. (N.N.)

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)