Lupu a îmbrobodit Opera

Reforma de carton a Partidului Democrat din Moldova

Nu limuzinele sunt cele care ies în evidență, dar teatrul care este de nerecunoscut. Impresionează modul în care teatrul s-a metamorfozat în câteva zile. Scările de la un capăt la altul sunt acoperite cu un covor albastru, iar cele opt coloane – de pânză albastră pe care este imprimată sigla modificată a PD-ului și noul slogan al formațiunii: „Viitorul începe acum”.

Zeci de microbuze cu sigla PDM au încercuit Teatrul Național de Operă și Balet vineri, 16 iunie. În partea stângă a scuarului staționează un rând de limuzine marca Mercedes cu care au venit liderii PD-ului la congres. În cadrul reuniunii, aceştia vor anunța că formaţiunea va deveni primul partid de orientare centru-stânga din Republica Moldova. În centrul fațadei teatrului, între coloana patru și cinci, este improvizată o cavernă – intrarea în teatru.

După ce trec de controlul cu detector de metale efectuat de poliție, intru în holul teatrului și îmi dau seama că și interiorul a trecut prin transformări cardinale. Holul care, în mod normal, este unul imens prezintă un antreu îngust.

Pe dreapta și stânga se află puncte de înregistrare a membrilor participanți la congres, iar în spatele meselor, draperiile înalte ascund spațiul holului teatral neutilizat de PD. Acel spațiu este destinat depozitării scaunelor și altor obiecte teatrale.

Metamorfoza pentru 5 ore a Operei

Ca să ajung în sala în care în scurt timp Marian Lupu va fi reales președinte al PD-ului, iar Vlad Plahotniuc – viceprim-președinte, sunt direcționat de un agent de securitate spre un culoar. Intru într-un tunel albastru iluminat de neoane a căror lumină rece îmi creează impresia că traversez o catacombă decupată dintr-un film science-fiction. Ajuns în sala congresului, securitatea îmi indică imediat locul destinat jurnaliștilor. Și sala spectacolelor este de nerecunoscut. Cărările de pe covoarele roșii contrastează cu albastrul pereților, balcoanelor și tavanului. În centru se află tribuna la care își țin discursurile membrii PD. Trei ecrane enorme arată ceea ce se întâmplă la tribună. Scaunele sunt și ele de culoare albastră. Totul este bicromatic – roșu-albastru. Totul în teatru este modificat pentru un congres care ține cinci ore.

Lupu cel mare

Încerc să aflu cât a costat chiria teatrului și organizarea evenimentului. Marian Lupu direcționează jurnaliștii spre personalul tehnic al PD-ului, iar directoarea Teatrului Național de Operă și Balet, Valeria Șeican, închide telefonul imediat ce mă prezint. Ministrul Culturii, Boris Focșa, care este și membru PD, mă asigură că teatrul nu a avut de suferit în urma lucrărilor. Președintele Organizației de Tineret a PD îmi spune că formațiunea pe care o reprezintă a pus accent pe comunicarea nonverbală. „Atmosfera este foarte importantă. Uitați-vă la congresele Partidului Social-Democrat din Germania, ale Partidului Socialiștilor din Franța sau ale laburiștilor din Anglia. Partidul nostru a ajuns la o maturitate, iar sigla şi comunicarea nonverbală sunt foarte importante”, a conchis Victor Zubcu.

Sincer sau nu, unii vorbitori enumeră la adresa liderului PD toate virtuțile pe care le ştiu. Unul dintre vorbitori atât de tare vrea să-l măgulească pe Lupu încât îl compară pe acesta cu Ștefan cel Mare: „De la Ștefan cel Mare, Moldova nu a știut un asemenea domnitor cum este domnul Marian Lupu”, exclamă proaspătul membru de partid.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)