Luptătoarea Iulia Leorda, medaliată cu argint la JOT

Luptătoarea Iulia Leorda a cucerit prima medalie din istoria Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de Tineret care au loc zilele acestea la Singapore. Leorda, care provine dintr-o familie nevoiaşă, a cucerit, luni, medalia de argint la proba de lupte libere, categoria 46 de kg. Pentru această performanţă, tânăra sportivă va primi 15 mii de euro din partea guvernului.

Leorda a fost la un pas de medalia de aur, dar a cedat în finala probei în faţa unei sportive din Japonia, scor 3-1. Până în finală, Iulia s-a impus în faţa unor sportive din Tunisia, Germania şi Austria.

Guvernul e generos cu medaliaţii de la JOT

La o zi după ce Iulia Leorda a cucerit medalia de argint, guvernul a aprobat cuantumul premiilor pentru medaliaţii la Jocurile Olimpice de Tineret. Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, a venit cu propunerea ca medaliaţii cu aur să primească 15 mii de euro, argint – 10 mii de euro şi bronz – 5 mii de euro. Membrii guvernului au susţinut această iniţiativă. Mai mult, au plusat generos în ceea ce priveşte premiile. Astfel, aceştia au stabilit să premieze cu 20 de mii de euro medaliatul cu aur, 15 mii pentru medaliatul cu argint şi 10 mii pentru medaliatul cu bronz. Aceleaşi sume de bani vor fi acordate şi antrenorilor medaliaţilor de la JOT.

Vladislav Arventi a dezamăgit

Portdrapelul Republicii Moldova la JOT din Singapore, Vladislav Arventi, a ratat calificarea în semifinale, la proba de taekwondo, 63 kg. Moldoveanul a fost învins în sferturile de finală, cu scorul 5-2, de portughezul Mario Silva.
La JOT participă 11 sportivi moldoveni. (V.H.)