„Luptăm pentru Unire prin muzică!”

Mihaela Chisnencu, roşcata de sub aripa lui Smiley

roscata

Are 22 ani, s-a născut la Chişinău şi are aceleaşi scopuri ca şi majoritatea tinerilor interpreţi care visează la o carieră în muzică. Acum opt ani, părinţii ei au decis să se mute cu traiul în România, pas pe care l-au făcut gândindu-se la viitorul fiicei lor. Astăzi, Mihaela studiază Jazz Performance & Composition la Universitatea Națională de Muzică din București. Drumul său dincolo de Prut este pe cât de frumos, pe atât de fructuos. Unde mai pui că e sub aripa lui Smiley, unul din cel mai apreciaţi şi cotaţi artişti din România.

Mihaela Chisnencu este roşcata talentată de la „Vocea României” pentru care s-au luptat Tudor Chirilă şi Smiley, doi dintre titanii muzicii româneşti. A ales să meargă în echipa celui din urmă, iar acum, în cadrul show-ului are un parcurs foarte frumos, ea impresionând cu timbrul său inedit.

Un pas spre un viitor mai bun

14959099_10210613200706416_800771002_o

Mihaela are o poveste frumoasă. S-a născut la Chişinău, într-o familie de intelectuali: tatăl ei este avocat, iar mama – jurnalistă. A început să ia ore de canto de la vârsta de 7 ani, iar în primii opt ani, profesor şi mentor i-a fost unchiul ei, regretatul compozitor Anatol Roşcovan. A fost plăcut surprinsă să-i descopere la „Vocea României”, printre participanţi, pe mulţi dintre discipolii unchiului ei.
„După decesul lui, am plecat în România. Părinţii au luat această decizie gândindu-se la viitorul meu, mai ales că pe atunci, la Chişinău, în domeniul artistic nu vedeam nici o perspectivă de dezvoltare. Nici măcar profesor nu mai aveam. Aşa că, pentru noi, România a fost un pas spre un viitor mai bun. Mama şi tata s-au gândit că aşa va fi mai bine pentru cariera mea, iar acum înţeleg că n-au dat greş”, ne-a declarat Mihaela Chisnencu.
De la unchiul ei a învăţat numeroase lecţii, însă cea mai importantă dintre acestea, una de care ţine cont şi astăzi, este să lupte pentru ceea ce-şi doreşte şi să nu se dea bătută niciodată, indiferent de obstacolele întâlnite-n cale.

„România este ‘acasă’!”

image1

Avea 14 ani când a plecat la Bucureşti, iar primul an dincolo de Prut a fost cel mai greu pentru ea. A început să studieze pianul la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, iar în al doilea an s-a transferat la Canto clasic.
„Trebuie să recunosc că nu am acceptat din start să mă mut în România. La Chişinău aveam prieteni, pe când la Bucureşti încă nu cunoşteam pe nimeni. A fost o schimbare bruscă şi îmi era frică de faptul că nu mă voi putea integra acolo, mai ales că sunt o persoană mai introvertită şi timidă. Aşa că primul an la Bucureşti a fost foarte greu, deşi ne mutasem printre fraţii noştri de sânge. Însă colegii m-au primit foarte bine, iar în scurt timp am început să mă simt aici ca peştele în apă. Astăzi, România este ‘acasă’! Îmi doresc să se înfăptuiască cât mai curând Unirea R.Moldova cu Ţara-mamă, să scăpăm odată de hotarul de la Prut! Noi, artiştii moldoveni stabiliţi în România, luptăm pentru unire prin muzică. Dacă e să ne uităm acum la topurile muzicii româneşti, vom vedea că majoritatea celor care se află pe primele poziţii sunt basarabeni. Ar fi o idee foarte bună ca, la Eurovision, R. Moldova şi România să fie reprezentate de un singur artist. Ar fi frumos, nu? În ultimii ani, m-am convins că fraţii noştri de aici nu se uită la noi ca la străini, ci ne întâmpină cu braţele deschise”, consideră roşcata de la „Vocea României”.

Experienţa – cel mai important premiu

image7

Astăzi, Mihaela este studentă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia Jazz Performance&Composition. A ales jazz-ul pentru că-i place improvizaţia vocală, lucru care s-a observat şi în cadrul prestaţiei sale la show-ul televizat din România.
Părinţii Mihaelei sunt mândri de reuşitele fetei lor şi nu regretă nici pentru o clipă faptul că, atunci când au plecat în România au vândut tot ce aveau la Chişinău, inclusiv casa.
„Mama a fost redactor-şef la un ziar, după care a lucrat pentru o agenţie de ştiri, dar a renunţat la carieră de dragul meu. Acum lucrează traducătoare la Bucureşti. Ea îmi veghează fiecare pas. A mers cu mine şi pe la concursurile de muzică de aici, unde am câştigat numeroase premii. Însă pentru mine cel mai important premiu este experienţa. La Bucureşti am avut noroc şi de un profesor de canto foarte bun – compozitorul Viorel Gavrilă. În România viaţa mea e frumoasă şi colorată. Mă bucur că aici mi s-a oferit mai mult decât puteam avea în R. Moldova”, ne mai spune tânăra interpretă.

„La Chişinău artiştii se împart în bisericuţe”

image6

De când stă la Bucureşti nu prea ascultă piesele colegilor ei de la Chişinău. De fapt, nici nu este foarte curioasă ce se mai cântă prin Basarabia. Însă când, din întâmplare, aude vreo melodie de-a interpreţilor din R.Moldova, îşi dă seama de ce a făcut bine când s-au mutat în România. Consideră că, la capitolul muzică, moldovenii au rămas în urmă cu vreo 20 de ani. „Nu ştiu cine se face vinovat de asta, însă cred că până la urmă e vorba de mentalitate. Colegii mei de la Chişinău se împart în bisericuţe, iar dacă vrei să faci muzică trebuie să ai susţinerea ‘cunoscuţilor’”, susţine Mihaela.
Nu-şi doreşte neapărat să ajungă în finală la „Vocea României”. Tot ce vrea de la acest show e să capete cât mai multă experienţă şi să înveţe din secretele celor patru antrenori: Smiley, Marius Moga, Loredana Groza şi Tudor Chirilă.
Atuul său în această competiţie nu este doar timbrul inedit, ci şi faptul că ştie să transmită foarte multe prin melodie.
Se bucură că tot mai mulţi tineri talentaţi din R. Moldova îşi încearcă norocul pe la concursuri de talente în România.
„Acesta e un fapt lăudabil, pentru că doar astfel se pot face remarcaţi. Eu, dacă rămâneam la Chişinău, cu siguranţă nu aveam acelaşi succes ca aici. În Moldova nu există showbiz, tocmai de asta tot mai mulţi tineri talentaţi aleg să treacă Prutul”, susţine tânăra artistă.

Prietenă cu Nicoleta Nucă de 14 ani

image3

Mihaela Chisnencu se poate mândri şi cu o frumoasă relaţie de prietenie cu Nicoleta Nucă. Cele două s-au cunoscut la Chişinău, acum 14 ani, când au mers în clasa întâi, însă s-au împrietenit abia la liceu. Au fost în aceeaşi clasă şi au stat în aceeaşi bancă, iar de doi ani, de când Nicoleta Nucă şi-a făcut un loc în showbizul românesc, stabilindu-se cu traiul în Bucureşti, relaţia lor a devenit şi mai sudată.
Mihaela i-a fost alături prietenei sale cele mai bune atunci când aceasta participa la „X-Factor”, iar acum i-a venit rândul Nicoletei s-o susţină la „Vocea României”.
„Nico este cea mai bună prietenă a mea. Am ţinut legătura şi cât timp a fost în Italia, iar acum, când suntem amândouă la Bucureşti, relaţia noastră de prietenie a devenit şi mai puternică. Mi-aş dori ca după acest concurs să facem un duet.
Dintotdeauna am zis că fiecare va avea parte de momentul său de glorie. Al ei a fost acum doi ani, iar al meu poate fi acum. Vreau să devin la fel de populară ca Nicoleta. De când sunt în echipa lui Smiley am primit câteva propuneri de colaborare, însă nu le accept pe durata acestui show, căci vreau să valorific şansa care mi s-a oferit. ‘Vocea României’ e o experienţă din care învăţ foarte multe, o şcoală de care nu are parte chiar oricine. Sper ca parcursul meu să fie unul cât mai frumos şi mai de durată”, conchide Mihaela Chisnencu.

image5

image2

Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Mihaelei Chisnencu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău