Luptă pentru ultima şansă a copilului ei


Abia când a ajuns să îngenuncheze în faţa ministrului Sănătăţii, rugăminţile unei mame disperate au fost auzite

Ministerul Sănătăţii a semnat o declaraţie prin care se obligă să aducă doctori din Israel pentru a-l consulta pe Lilian Căldărari, băiatul de nouă ani care a intrat în comă după o simplă vizită la stomatolog.

Svetlana Panţa

„De ce nu au făcut-o până acum? A trecut aproape un an de când copilul meu a fost calicit! A trebuit să recurg la acţiunea de protest din cabinetul ministrului ca ceva să se mişte”, spune îndurerată Virginia Căldărari, mama băiatului. Femeia disperată a venit cu copilul în braţe la Ministerul Sănătăţii şi a îngenuncheat în faţa ministrului.

Îşi aminteşte cu lacrimi în ochi despre cum a fost Lilian până a păşi pragul cabinetului de stomatologie. „Când văd copiii venind de la şcoală cu ghiozdanele în spate mi se rupe inima. Băiatul meu era foarte activ, învăţa bine şi acum uitaţi-vă ce au făcut din copilul meu”, spune mama îndurerată, arătându-ne copilul slăbit care stă nemişcat în pat şi priveşte în gol.

Îngenuncheaţi în faţa sistemului

Deşi a trecut aproape un an, Virginia ţine minte fiecare clipă a zilei când fiul ei a intrat în comă după ce i-a fost administrat un anestezic în cabinetul stomatologului. Îşi făcea griji ca fiul ei să nu simtă durere. Lilian era calm şi înainte de intervenţia stomatologului i-a adresat Virginiei o singură întrebare, care s-au dovedit a fi ultimele cuvinte pe care le-a auzit mama de la fiul ei: „El s-a uitat la mine în ochi şi m-a întrebat: «Mama, tu ştii că cioara trăieşte mai mult de 300 de ani?» Eu i-am răspuns: «Tu tot ai să trăieşti 300 de ani»”.

După o oră de aşteptări, stomatologul a ieşit din cabinet şi i-a spus verdictul care a cutremurat-o pe Virginia. „Copilul dumneavoastră este în comă”. Spre marea surprindere a medicilor care prognozau cel mult câteva zile de viaţă, peste patru luni, Lilian şi-a revenit din comă, însă starea lui rămâne foarte gravă. Virginia a început să lupte.

„Când vin la minister, toţi mă cunosc, ştiu care e problema mea. Parcă mă duc la lucru acolo. I-am reproşat domnului Usatîi, când v-au bătut băiatul, v-a fost milă, da? Este copilul dumneavoastră. Dar mie mi-au calicit fiul! Nu înţeleg de ce anesteziologul şi stomatologul încă mai lucrează? De ce n-au fost traşi la răspundere?”, se întreabă revoltată mama copilului.

Dosar penal pentru neglijenţa medicilor

Am încercat să vorbim cu anesteziologul, însă fără succes. S-a încuiat în cabinet. Stomatologul, care ar fi trebuit să fie la acea oră la locul de muncă, se pare că a dat bir cu fugiţii, însă dacă vor fi găsiţi vinovaţi de neglijenţă, vor fi nevoiţi să răspundă în faţa legii. În acest caz a fost intentat un dosar penal.

„Pe moment, se ridică toate actele medicale în baza cărora va fi numită o expertiză medico-legală. Cauza penală se află în gestiunea organului de urmărire penală a Comisariatului de Poliţie sectorul Centru. Părţile implicate în cadrul urmăririi penale sunt mama copilului, anesteziologul, urmează să apreciem acţiunile stomatologului. Cauza penală a parvenit recent în cadrul organului de urmărire penală şi nu putem să vă oferim mai multe detalii”, a declarat pentru JURNAL Alexandru Ciobănaş, şeful Secţiei Urmărire Penală a Comisariatului de Poliţie sectorul Centru.

Promisiunile ministrului, după aproape un an

Săptămâna trecută, Virginia a mai întreprins o încercare. A luat copilul în braţe şi a păşit pragul Ministerului Sănătăţii. Femeia a spus că nu va mai pune o bucăţică de pâine în gură până când nu-i vor fi realizate revendicările. E gata pentru orice numai să-şi vadă copilul din nou pe picioare. A cerut trei milioane de lei pentru a-şi trata băiatul într-o clinică din Israel. Nu mai are încredere în competenţa medicilor noştri.

În aceeaşi zi, ministrul Sănătăţii a convocat o comisie extraordinară pentru a decide soarta lui Lilian, la care a fost prezentă şi Virginia. Concluziile la care au ajuns membrii comisiei în frunte cu Andrei Usatîi nu au mulţumit-o pe mama îndurerată, care speră că doar specialiştii din Israel îi vor trata copilul.

Nu va suporta transportarea

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, însă a spus că până va fi trimis peste hotare, copilul necesită un curs de reabilitare la Centrul Mamei şi Copilului, pentru a acumula în greutate. Pe moment, Lilian cântăreşte 18 kilograme şi membrii comisiei au ajuns la concluzia că el nu va suporta transportarea.

 

„Comisia a fost convocată în primul rând ca să o convingem pe mamă să coopereze cu medicii. Aceleaşi măsuri de reabilitare vor fi aplicate şi în străinătate, adică instalarea unei gastrostome pentru alimentarea copilului ca acesta să acumuleze în greutate şi pe viitor, dacă va apărea necesitatea, să fie transportat peste hotare”, a declarat ministrul.

Mama însă spune că până la această întâlnire niciun medic nu i-a explicat de ce copilul ei ar avea nevoie de gastrostomă, de aceea i-a fost frică să-l mai dea pe mâna doctorilor. Mai mult, femeia a suportat cheltuieli impunătoare pentru hrană, scutece, chinetoterapie etc. „Eu nu lucrez. Trebuie să fiu permanent alături de copil. Vreau să le mulţumesc oamenilor care m-au ajutat cu bani şi m-au susţinut”, a menţionat Virginia.

Speranţa mamei

Ministrul, la rândul său, a promis că va restitui banii cheltuiţi de familia Căldărari dacă vor fi prezentate dovezi. „Am dispus să angajăm un psiholog care se va afla permanent alături de mămică pentru a o ajuta să-şi revină din această stare. Vom suporta aceste cheltuieli din contul instituţiei medicale în care se va găsi copilul”, promite ministrul.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a semnat o declaraţie prin care se obligă să aducă doctori din Israel pentru a-l consulta pe Lilian Căldărari. Virginia continuă să lupte pentru viaţa fiului său. „E unicul meu copil. E tot ce mi-a rămas în viaţă şi dacă este o mică speranţă că el poate fi tratat, voi lupta până la urmă”, spune mama arătându-ne o poză de pe care ne priveşte un băieţel plin de viaţă, aşa a fost Lilian…

The following two tabs change content below.