Lupta pentru primărie se dă la procuratură

RIVALITATE // „Pentru Chişinău se dă o luptă politică, şi nu una dintre doi manageri profesionişti”

Pe ultima sută de metri de campanie electorală, lupta pentru primăria capitalei se dă la procuratură. Dorin Chirtoacă, candidatul liberal la funcţia de primar, l-a acţionat în judecată pe Igor Dodon, contracandidatul comunist, pentru calomnie şi uz de fals, după ce ultimul ar fi spus că Primăria a achiziționat troleibuzele și a lăsat un comision de 2,5 mil. de euro în România. Totodată, Chirtoacă a mai depus o sesizare la Procuratura Generală (PG), în care a cerut instituției tragerea la răspundere a lui Dodon pentru falsificarea Monitorului Oficial al României. „În oricare altă ţară, falsificarea unui document, atât de evidentă ca în cazul dat, ar fi avut repercusiuni asupra candidatului electoral. În Republica Moldova însă, în condiţiile unei culturi politice joase, nu contează faptele, ci simbolurile ideologice”, este de părere analistul politic Anatol Ţăranu.

La începutul acestei săptămâni, Chirtoacă a declarat că Dodon ar fi decupat câteva foi şi ar fi creat un colaj pe care l-a prezentat drept extras din Monitorul Oficial al României pentru a demonstra implicarea unei firme româneşti ce ar fi beneficiat de un comision de 2,5 milioane de euro la procurarea celor 102 troleibuze pentru mun. Chişinău. Dodon a folosit această mostră în cadrul unei dezbateri electorale şi ulterior în cadrul unei conferinţe de presă.

„Igor Dodon a depus acte false la PG, a falsificat Monitorul Oficial al României, utilizând o informație falsă pentru a manipula opinia publică, fapt pentru care trebuie să răspundă conform legii”, a spus Chirtoacă după ce a depus sesizarea în instanţă. Igor Dodon a refuzat să comenteze declaraţiile contracandidatului său, declarând că lasă în seama procurorilor să verse lumină în acest caz.

Consilieri cu trecut sumbru

La o zi de la acest scandal, PL a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă probe despre trecutul dubios al mai multor membri PCRM care au ajuns în Consiliul Municipal Chişinău.

Astfel, potrivit reprezentantului PL, Oleg Cernei, Anatol Tofan şi-a ispăşit o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru că în 1988 ar fi violat, omorât şi îngropat în curtea casei sale o minoră. „Atunci şi-a recunoscut vina şi şi-a ispăşit pedeapsa, iar acum vrea să vină în CMC ca să facă drumuri şi ordine în oraş”, a ironizat Cernei, în timp ce prezenta sentinţa instanţei pe marginea acestui caz. „Este o aberaţie”, a comentat Tofan declaraţiile consilierului, ameninţând că îl va acţiona în judecată.

Un alt membru al PCRM, Nicolae Curtoglu, figurează în schemele de înstrăinare ilicită a hotelului „Naţional” şi sanatoriului „Moldova”.

„Milionar pe bani publici”

De asemenea, liberalii au prezentat extrase din raportul CC şi decizii ale Guvernului potrivit cărora candidatul comuniştilor, Igor Dodon, în decursul a doi ani, în funcţia de ministru al Economiei, ar fi beneficiat de premii în mărime de circa 900 mii de lei în calitatea sa de reprezentant al statului în consiliile de administrare a instituţiilor cu capital majoritar de stat.

În acelaşi timp, un control al Curţii de Conturi a relevat că la indicaţia Guvernului, în 2008, 14 societăţi pe acţiuni, în baza hotărârilor adoptate la adunările generale ale acţionarilor, nu au transferat în bugetul de stat dividende în valoare de circa 82,7 milioane de lei. „Dodon este milionar pe bani publici”, a concluzionat Cernei, îndemnând alegătorii să aleagă grâul de neghină atunci când merg la secţiile de votare.

În replică, Igor Dodon a declarat că cei de la PL încearcă din nou să o facă pe procurorii. „Dacă au probe, să le depună în instanţă. Mandatele au fost validate. Dacă ar fi fost probleme, acest lucru nu ar fi avut loc”, a spus Dodon.

Potrivit analistului politic, Anatol Ţăranu, este evident că electorala, pe parcursul ultimelor două săptămâni, a degenerat în acuzaţii reciproce. „Această cale a fost impusă în mare parte de Dodon. În orice ţară unde democraţia este bine pusă la punct, tacticile folosite de acesta ar fi fost taxate dur de electorat. În RM nu contează însă faptele, ci simbolurile ideologice. Din păcate, candidaţii nu abordează problemele reale ale municipiului, ci se axează doar pe acuzaţii reciproce, se dă o luptă politică, şi nu una dintre doi manageri profesionişti”, a mai spus analistul.

Caseta

PL insistă pe renumărarea voturilor

Judecătoria Centru a capitalei a respins contestaţia PL, care a solicitat renumărarea voturilor reclamând mai multe încălcări depistate la secţiile de votare. Candidatul PL la funcţia de primar, Dorin Chirtoacă, a declarat că va ataca această decizie în instanţa de apel.

Potrivit reprezentantului PL, Oleg Cernei, în contestaţia depusă la judecătoria Centru au fost prezentate probe care demonstrează că au fost falsificate aproximativ 7000 de voturi, pe când pentru un mandat de consilier e nevoie de circa 300 de voturi. „Instanţa nu a ţinut cont însă de acestea. Dacă voturile se renumărau, putea fi găsit mandatul care putea influenţa majoritatea în CMC. Judecata este cum este în RM şi a luat o decizie cu caracter mai mult politic decât democratic”, e de părere juristul PL, Teo Cârnaţ.

La rândul său, Dorin Chirtoacă a declarat că PL va insista ca voturile pentru CMC să fie renumărate. „Au fost aduse probe suficiente, au fost prezentate procese-verbale. S-a încălcat procedura de renumărare. Şi chiar dacă cifrele vor fi confirmate, vrem ca toată lumea să fie liniștită timp de patru ani. O zi de muncă nu strică pentru aceasta”, a punctat Chirtoacă.

Comuniştii formează majoritatea în CMC

Imediat ce Judecătoria Centru a validat mandatele pentru CMC, Igor Dodon a organizat o conferinţă de presă în care a ţinut să aducă la cunoştinţa alegătorilor că având susţinerea majorităţii în CMC, el, în calitatea sa primar, va putea să-şi onoreze promisiunile. „De azi toate deciziile importante din capitala noastră vor fi luate de formaţiunea PCRM”, a spus Dodon.

În următorii patru ani în CMC, PCRM va deţine majoritatea de mandate – 26, faţă de 25 de mandate a AIE.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.