Lupta PD-PSRM e „o farsă”

Foto: Nadejda Roşcovanu

Partidele de centru-dreapta califică Hotărârea Curții Constituționale (CC) care l-a declarat în imposibilitate temporară de exercițiu al funcțiilor pe președintele Dodon drept una regizată și că ar fi, de fapt, o înțelegere secretă de împărțire a puterii. Pe de altă parte, doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni, susține că decizia Înaltei Curți este una legală și absolut constituțională.

Menționăm că CC a constatat marți, 17 octombrie 2017, că președintele Igor Dodon ignoră cu bună știință Constituţia provocând blocarea sistemului decizional, prin refuzul repetat de numire în funcție a ministrului Apărării propus de guvern.

„Curtea Constituțională nu l-a suspendat pe Igor Dodon, ci l-a declarat în imposibilitate temporară de exercițiu al funcțiilor. Suspendarea o poate face numai Parlamentul. Conform art. 91, în cazul dat, când intră în vigoare Hotărârea CC, președintele actual al R. Moldova nu mai are nicio împuternicire. Toate funcțiile și atribuțiile șefului de stat trec în exercițiul președintelui interimar. Va fi acesta președintele Parlamentului sau prim-ministrul, va arăta decizia. Dodon nu este suspendat”, a explicat pentru JURNAL de Chișinău doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni.

Constituționalistul a comentat decizia CC ca fiind „o acțiune legală și absolut constituțională, în conformitate cu prevederile constituționale prevăzute la drepturile și obligațiile șefului statului de a-și onora atribuțiile și drepturile stabilite prin Constituție. În cazul când persoana respectivă, șeful de stat, nu-și onorează și încalcă în mod grosolan și subiectiv, conștient, Constituția, el este declarat de către CC în imposibilitate temporară de a-și exercita funcțiile. Sancțiunea președintelui se încadrează în sancțiunile constituționale prevăzute în Legea Supremă a Republicii Moldova ”.

„Decizia Înaltei Curți vine ca o mănușă ambelor părți”

Întrebat de JURNAL de Chișinău dacă suspendarea lui Dodon de către CC reprezintă un joc politic înainte de alegerile parlamentare sau există cu adevărat disensiuni între Dodon și Plahotniuc, Valeriu Munteanu, membru al PL, ne-a comunicat că, „indubitabil, este o continuitate a jocului dintre PD și PSRM. Aceștia încearcă să mimeze stângaci anumite disensiuni și, respectiv, o anumită luptă, dar, de fapt, toate episoadele din tragerea lor de nădragi se fac regizat, cu acordul ambelor părți. Noi nu criticăm niciodată deciziile CC, dar iată că această decizie a Înaltei Curți vine ca o mănușă ambelor părți. Este o soluție izbăvitoare și pentru Vladimir Plahotniuc, care a ieșit frumos din acest exercițiu cu numirea miniștrilor, dar și Igor Dodon nu a ieșit foarte șifonat, declinându-și responsabilitatea către Andrian Candu. Cu siguranță, acești doi actori, care guvernează acum R. Moldova, PD, în mod special, și PSRM, din subordinea lor, ne vor delecta în continuare până în 2018 cu mai multe astfel de episoade, crezând că oamenii noștri și-au trimis urechile la păscut”.

„Minutul” lui Candu

Și deputata PLDM, Maria Ciobanu, califică Hotărârea CC ca „fiind una atât pe placul lui Dodon, cât și pe placul lui Plahotniuc. Dodon rămâne pentru susținătorii săi prezidentul „dur”, care „nu cedează”. Un minut va fi „suspendat” din funcție, adică atâta timp de cât are nevoie Candu pentru a numi ministrul la Apărare. Plahotniuc și-a mai „oferit” o ocazie de a arăta tuturor cine este Stăpânul statului capturat Republica Moldova”.

Amintim că Guvernul a adoptat o decizie privind sesizarea Curții Constituționale în legătura cu refuzul repetat al președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. După ce Guvernul l-a propus de două ori pe Sturza, care e vicepreşedinte al PPEM, Dodon a respins candidatura, venind cu una proprie – Victor Gaiciuc, tatăl finului său de cununie.

În acest fel, refuzul repetat al președintelui Dodon de a accepta candidatura Guvernului la funcția de ministru al Apărării a fost calificat de membrii Curții Constituționale „o încălcare gravă a Constituției, ceea ce poate duce la suspendarea șefului statului”, a spus Tudor Panţîru, preşedintele Curții Constituționale.

Astfel, CC a constatat marți, 17 octombrie 2017, că președintele Igor Dodon ignoră cu bună știință Constituţia, provocând blocarea sistemului decizional, şi a propus o soluție excepțională pentru astfel de cazuri excepționale: suspendarea temporară.

Magistraţii Înaltei Curți afirmă că, temporar, interimatul poate fi asigurat, în această ordine, de președintele Parlamentului sau premierul R. Moldova, care poate lua deciziile necesare.

„Președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”

Președintele Igor Dodon a venit cu o serie de critici la adresa guvernării și a membrilor Înaltei Curți: „Suspendarea din funcție a șefului statului pentru numirea în funcție a ministrului Apărării, utilizând la propriu Curtea Constituțională, e un pas spre uzurparea deplină a puterii în stat”, a spus Dodon într-un apel către cetăţeni, publicat pe site-ul Președinției.

Constituționalistul Alexandru Arseni califică declarațiile făcute de Dodon drept „aberație totală. CC nu poate uzurpa puterea în stat, pentru că este organ de jurisdicție constituțională. Dimpotrivă, președintele Dodon, prin acțiunile sale, încalcă și prevederile articolului 2 alineat 2 prin uzurparea puterii de stat, care este cea mai gravă crimă împotriva societății și statului”.

Guvernarea democrată a cerut ieri, 19 octombrie, avizul Curţii Constituţionale pentru a-l suspenda temporar din funcţie pe şeful statului, Igor Dodon, până la numirea noului ministru al apărării Eugen Sturza.

„Avem o situație când intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. R. Moldova este un stat parlamentar, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a spus premierul Filip.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cel care ar urma să preia interimatul funcţiei de preşedinte al statului, îl va numi prin decret pe ministrul Apărării.

The following two tabs change content below.