Luni eroină, joi intrusă

Ce făcea Domnica Cemortan pe vasul de croazieră „Costa Concordia”?

Căpitanul vasului de croazieră „Costa Consordia”, care s-a scufundat vineri, 13 ianuarie, este acuzat că a fugit primul de pe vas. Pasagerii susţin că l-au văzut în seara nefastă la braţul unei blonde şi a unei brunete. Presa din Italia a scris că blonda ar putea fi moldoveanca Domnica Cemortan.

Marina LIŢA

Una dintre moldovencele care au fost pe „Costa Concordia” este în centrul unui scandal în Italia. Potrivit presei din peninsulă, în seara de vineri, 13 ianuare, Francesco Schettino lua masa în compania a două tinere.

O blondă şi o brunetă

„Căpitanul era la restaurant în momentul în care pachebotul s-a lovit de stânci”, susţine Marco Monda, unul dintre pasageri, pentru cotidianul italian „Corriere della Sera”. „Acesta a mers printre mese, îmbrăţişând două femei – o blondă şi o brunetă. Le-a arătat priveliştea care se putea vedea din restaurant”, a precizat Monda, adăugând că Schettino se afla în restaurant la 21:45, când vasul s-a lovit de stânci.

Potrivit presei italiene, aceasta nu este nimeni alta decât Domnica Cemortan. „Tânăra nu făcea parte din echipaj și nici nu era pe lista pasagerilor. În plus, Domnica Cemortan nu avea un contract de muncă încheiat cu compania care deservea vasul şi se afla în camera de comandă împreună cu căpitanul Francesco Schettino în momentul în care acesta a îndreptat vasul spre stânci”, scrie „Corriere della Sera”.

„Cel mai bun căpitan”

Apoi a început panica. Lumina s-a stins, nava a început să se încline. „Dar nu era niciun oficial printre noi care să ne spună ce să facem. A lăsat oameni în vârstă, copii și femei în voia sorţii. Membrii echipajului ne-au ajutat, dar nu au fost ofiţeri printre ei”, a povestit unul dintre pasageri care este ferm convins că Schettino a fost printre primii care au părăsit nava.

La rândul ei, Cemortan a confirmat la începutul acestei săptămâni, pentru presa de la Chişinău, că se afla împreună cu Francesco Schettino când a început coşmarul de pe vas. Însă tânăra, în toate interviurile pe care le-a acordat, a vorbit cu multă compasiune despre căpitanul vasului, care, după cum spune ea, este unul dintre cei mai buni, dacă nu chiar cel mai bun din Italia. „Această persoană trebuie compătimită, nu acuzată. El a salvat de unul singur trei mii de persoane. Dacă era căpitanul incompetent, doar echipajul rămânea în viaţă”, declara tânăra.

Nu comentează

Aceasta a menţionat că a fost angajată în calitate de international hostess în compania „Costa Crociere”. „Mi s-a terminat contractul și m-am dus într-o săptămână de croazieră, pentru a sărbători, împreună cu prietenii, cei 25 de ani împliniţi”, a comunicat aceasta. Cemortan însă a refuzat să discute despre informaţia apărută în presa din Italia.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene ne-a comunicat că tânăra nu a solicitat ajutorul Ambasadei Republicii Moldova în Italia, ci a revenit duminică seara la bordul unui avion la Chişinău.

 Pe „Costa Concordia” se aflau şase moldoveni

Pe vasul italian „Costa Concordia”, care a naufragiat la sud de Toscana, se aflau şase moldoveni, şi nu şapte, cum se vehicula anterior, indică serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

În urma investigaţiilor efectuate de Ambasada Republicii Moldova la Roma, s-a constatat că una dintre femeile evacuate de pe nava de croazieră „Costa Concordia”, înregistrată de autorităţile italiene ca cetăţean moldovean, este în realitate din Maroc. Astfel, la bordul vasului, în momentul naufragierii, se aflau şase, şi nu şapte moldoveni.

Totodată, o moldoveancă urmează să revină în ţară pe 19 ianuarie 2012, pe calea aerului, după ce funcţionarii consulari i-au eliberat titlul de călătorie.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)