Lungul drum spre UE

FOCUS // Negocierile R.Moldova cu UE ar putea dura cel puţin trei ani

Săptămâna trecută, a avut loc prima rundă de negocieri în vederea semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Deşi oficialii de la Chişinău consideră că pentru Republica Moldova aceste negocieri reprezintă un pas important pentru integrarea ţării, experţii politici prognozează că acestea ar putea dura cel puţin trei ani. În acelaşi timp, cel puţin în viitori cinci ani, nu se pune problema liberalizării vizelor, luând în consideraţie exemplul Ucrainei, care negociază deja de trei ani semnarea acestui Acord.

Pe 12 ianuarie 2009, a avut loc prima rundă de negocieri cu privire la semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, la care a participat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi şeful Direcţiei pentru politică externă a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand. „Republica Moldova a trecut cu brio prima rundă de negocieri, în vederea semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană”, susţin diplomaţii.

La finele întrevederii, ambii delegaţi s-au arătat mulţumiţi de rezultatele acestei întâlniri. „Semnarea Acordului de asociere va aduce multe beneficii R. Moldova, care se va bucura de un pachet de asistenţă macrofinanciară pentru a face faţă crizei economice, iar suma va fi una semnificativă”, susţine Gunnar Wiegand. Potrivit oficialului european, odată ce va semna Acordul, RM va fi partener al UE şi puţine ţări se bucură de acest statut. În acelaşi timp, Wiegand susţine că Moldova trebuie să ajungă din urmă Ucraina, în ce priveşte etapa negocierilor.

„Un prim dialog în vederea ridicării nivelului de trai în Moldova”

Experţii politici consideră că acest Acord va aduce Republicii Moldova doar beneficii. „Republica Moldova va trebui să implementeze legile şi practicile europene, ceea ce va duce la creşterea bunăstării populaţiei”, a declarat, pentru JURNAL, Vlad Lupan, expert politic independent. Acest proiect de lege presupune o serie vastă de reforme. „Este un mic pas spre integrare europeană, pasul cel mare va fi realizat atunci când negocierile se vor încheia”, susţine Lupan.

Faptul că a avut loc prima rundă de negocieri arată că există o deschidere a UE pentru ţara noastră. Relaţiile dintre RM şi Uniunea Europeană vor acoperi toate sferele vieţii moldoveneşti: politică, infrastructură, energie, mediu, domeniu social, mediu înconjurător şi celelalte sfere. Negocierile reprezintă un prim dialog dintre UE şi RM, în vederea ridicării nivelului de trai în R. Moldova.

Referindu-se la momentul în care va fi liberalizat procesul de obţinere a vizelor, expertul spune că unele scenarii optimiste susţin că aceasta se va întâmpla în cel mult un an. „Pesimiştii cred, însă, că moldovenii vor scăpa de vizele de intrare în UE peste trei sau chiar cinci ani, dat fiind faptul că Ucraina, care deja de trei ani negociază un acord de asociere cu UE, încă nu ştie când vor fi înlăturate vizele pentru ucraineni”, comunică Lupan.
„Provocarea majoră rămâne a fi pregătirea negociatorilor moldoveni”

Analistul politic, Denis Cenuşă, într-un comentariu publicat pe blogul personal, susţine că deschiderea negocierilor pentru Acordul de asociere cu Uniunea Europeană constituie primul succes al Politicii Externe moldoveneşti în acest an. „Acest fapt demonstrează că noua guvernare a R. Moldova este susţinută practic fără rezerve de către toţi partenerii europeni”, scrie Cenuşă.

În acelaşi timp, calitatea acestor negocieri va determina cum va fi susţinut parcursul european al ţării, deoarece în cazul că se vor omite unele aspecte legate de capacitatea de implementare şi aplicare exhaustivă a reformelor, aceasta va împiedica buna realizare a Acordului de asociere. Provocarea majoră rămâne a fi pregătirea negociatorilor moldoveni, care ridică unele dubii. Aceasta rezultă în urma corupţiei prezente în instituţiile de stat, dar şi din încercările noii guvernări de a reaşeza din temelie reţeaua diplomatică moldovenească de peste hotare, “crescută” de puterea precedentă.

Următoarele negocieri cu Uniunea Europeană vor avea loc în a treia săptămână a lunii martie 2010, adică după data de 15 a lunii. De data aceasta, oficialii se vor întâlni la Bruxelles.

Senatul român a ratificat Acordul privind micul trafic de frontieră

Senatul român a ratificat pe 14 ianuarie 2010, cu unanimitate de voturi, Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră, semnat la Bucureşti, la 13 noiembrie 2009.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, a menţionat că ratificarea acordului cu R. Moldova este „un semnal politic pe care România îl lansează atât în relaţiile cu Republica Moldova, cât şi cu Uniunea Europeană”. Totodată, senatorul Corlăţean a opinat că acest acord va fi profitabil pentru cetăţenii R. Moldova, în primul rând. Senatorii au menţionat că în relaţia cu Republica Moldova, în cele ce urmează se va pune accent pe readucerea politicii iniţiate în anii 1998-2000, în ceea ce priveşte comunităţile româneşti de pretutindeni. La final de şedinţă, senatorii au ratificat, în unanimitate, Acordul dintre guvernele României şi Republicii Moldova.

La începutul săptămânii, şi deputaţii români au votat, în unanimitate, proiectul de Lege de ratificare a Acordului româno-moldovean privind micul trafic de frontieră între cele două ţări, care permite şederea fără viză în România pentru o perioadă limitată a moldovenilor din zona frontierei comune.

Acordul de mic trafic la frontieră, dintre România şi Moldova, a fost semnat pe 13 noiembrie 2009, la Bucureşti, cu ocazia vizitei premierului moldovean Vlad Filat. Conform acordului, cetăţenii care locuiesc în mod legal la cel puţin 50 kilometri de la frontiera moldo-română, de cel puţin un an, vor putea să intre şi să rămână în zona de frontieră a statului vecin pentru o perioadă neîntreruptă de trei luni. Documentul a fost promulgat ieri de către preşedintele român Traian Băsescu şi a intrat în vigoare.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)