Lumi paralele

Rusia cere explicaţii privind posibila implicare a Bulgariei în scutul antirachetă
Moscova aşteaptă explicaţii detaliate privind planurile Statelor Unite de a amplasa în Bulgaria elemente ale scutului antirachetă, pe care le consideră o nouă „surpriză”, după cea din România, a declarat, sâmbătă, ministrul rus de Externe, citat de RIA Novosti în pagina electronică.
„I-am întrebat deja pe partenerii noştri de la Washington (…) ce înseamnă toate aceste lucruri şi de ce, după «surpriza» din România, există acum şi o «surpriză» în Bulgaria”, a spus Lavrov, la sosirea într-o vizită oficială de o zi în Nicaragua.
Ambasadorul american în Bulgaria, James Warlick, a anunţat că Statele Unite poartă discuţii informale cu Bulgaria privind eventuala amplasare a unor elemente ale apărării antirachetă americane.
“Repet că aşteptăm explicaţii detaliate, aşa cum ni s-a promis”, a afirmat Serghei Lavrov.
România a anunţat săptămâna trecută că va găzdui pe teritoriul său elemente de interceptare ale sistemului antirachetă american. Un reprezentant al Departamentului de Stat american a declarat că elementele din România vor deveni operaţionale până în 2015 şi au ca scop asigurarea protecţiei împotriva “actualelor şi viitoarelor ameninţări balistice din partea Iranului”.
Anunţul a fost făcut după ce preşedintele american, Barack Obama, a renunţat la planurile de instalare a unor elemente antirachetă în Cehia şi Polonia, pe care Rusia le considera drept o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale. (mediafax.ro)
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)