Lumi paralele: UE cere o “anchetă completă” autorităţilor israeliene asupra raidului împotriva flotilei

Uniunea Europeană a cerut luni o “anchetă completă” din partea autorităţilor israeliene asupra circumstanţelor raidului lor asupra flotilei de ajutor propalestinian şi a reiterat cererea privind un acces “necondiţionat” către Fâşia Gaza a ajutorului umanitar şi comerţului.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, cere Israelului “o anchetă completă asupra circumstanţelor” acestui raid, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai acesteia.

Cel puţin cincisprezece pasageri au fost ucişi, luni, când comandouri israeliene au luat cu asalt flotila internaţională a militanţilor propalestinieni, care se îndrepta către Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană.

Ashton a declarat că, în opinia Uniunii Europene, “politica de izolare a (Fâşiei) Gaza rămâne inacceptabilă şi contraproductivă din punct de vedere politic”.

Şefa diplomaţiei europene a făcut apel la ridicarea blocadei, cerând autorizarea “imediată” şi “necondiţionată” a accesului unor ajutoare umanitare, comerţului cu bunuri şi deplasarea persoanelor în Fâşia Gaza.

Ministrul belgian al Cooperării, Charles Michel, şi-a exprimat regretul pentru “utilizarea aparent disproporţionată a forţei de către armata israeliană în timpul acestei intervenţii, în care au fost ucise mai multe persoane”.

Mai mulţi deputaţi europeni se aflau, cu titlu personal, la bordul flotilei care transporta sute de militanţi propalestinieni şi ajutoare în Fâşia Gaza. Aceasta a pornit duminică după-amiaza către teritoriile palestiniene.

Marina israeliană şi-a anunţat intenţia de a împiedica flotila, utilizând forţa, dacă va fi necesar, să se apropie de coastele Fâşiei Gaza, supusă de Israel unei blocade stricte, cu excepţia produselor de primă necesitate, de la preluarea puterii în acest teritoriu de mişcarea islamistă Hamas, în iunie 2007.

Jaroslaw Kaczynski şi-a lansat campania prezidenţială

Jaroslaw Kaczynski, care candidează pentru succesiunea fratelui său geamăn, decedat într-un accident aviatic în Rusia, şi-a lansat sâmbătă campania electorală, cu trei săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale, la Zakopane, într-o zonă a Poloniei tradiţionalistă şi catolică.

Pentru candidatul conservator, acesta este primul miting electoral important al campaniei, care este marcată de ultimele inundaţii şi doliul naţional după moartea preşedintelui Lech Kaczynski.

În urmă cu o săptămână, mitingul lui Kaczynski din Varşovia, în cadrul căruia urma să-şi prezinte programul, a fost transformatdin cauza inundaţiilor într-o acţiune caritabilă pentru sprijinirea sinistraţilor.

Kaczynski a adoptat încă de la începutul campaniei sale o atitudine conciliatoare, tranşantă faţă de caracterul conflictual manifestat în perioada 2006-2007, când a deţinut funcţia de premier sub preşedinţia fratelui său geamăn. El a făcut apel la polonezi pentru reconciliere.

“Trebuie să punem capăt odată pentru totdeauna războiului dintre polonezi. Acesta nu a adus nimic bun Poloniei, a adus mult rău şi nenorociri”, a declarat Jaroslaw Kaczynski în faţa locuitorilor din Zakopane, un oraş situat la poalele munţilor Tatra.
Purtătoarea de cuvânt a echipei de campanie a candidatului liberalilor aflaţi la putere, Bronislaw Komorowski, dat favorit în sondaje cu 46 până la 53 la sută din intenţiile de vot, a criticat discursul lui Kaczynski. “Kaczynski nu a prezentat de fapt niciun program politic”, a afirmat deputata Malgorzata Kidawa-Blonska pentru postul TVN24.

Ca urmare a prăbuşirii avionului prezidenţial polonez la 10 aprilie la Smolensk, în vestul Rusiei, 30 de milioane de alegători sunt chemaţi la 20 iunie la urne pentru a-şi alege noul preşedinte.

Creditat cu 27 până la 36 la sută din intenţiile de vot, Jaroslaw Kaczynski ar trebui să se confrunte cu Bronislaw Komorowski în al doilea tur de la 4 iulie, dacă niciun candidat nu trece în primul tur de pragul de 50 la sută. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)