Lumi paralele: SUA au testat o rachetă care atinge de şase ori viteza sunetului

Forţele aeriene americane au anunţat că au testat miercuri, în Pacific, o rachetă de croazieră “hipersonică”, care atinge de şase ori viteza sunetului, adică peste 7.000 de kilometri pe oră.

Sunt considerate zboruri “hipersonice” cele care încep de la viteza de 5 mach (de cinci ori viteza sunetului).
Acest tip de armament este conceput pentru a lovi ţinte situate la distanţe mari în mai puţin de o oră şi ar putea înlocui rachetele balistice actuale. Unii suspectează Statele Unite că ar vrea să facă din acestea arme nucleare.

Zborul-test al rachetei de tip X-15A Waverider a durat aproximativ 200 de secunde. Este vorba despre cea mai lungă durată realizată pentru un dispozitiv de acest tip. Precedentul record, de 12 secunde, a fost realizat de racheta de tip X-43 a NASA.

“Suntem mulţumiţi că am reuşit majoritatea testelor din prima misiune hipersonică a (rachetei ) X-15A”, a declarat Charlie Brink, directorul programului.

El a declarat că acest progres în domeniul motoarelor este “echivalent” cu trecerea de la avionul cu elice la cel cu reactor, după cel de al Doilea Război Mondial.

După aproximativ 200 de secunde, o “anomalie a survenit, iar zborul s-a încheiat”, au precizat forţele armate aeriene, adăugând că inginerii săi lucrează pentru identificarea cauzelor problemei.

Waverider a fost lansată de la bordul unui bombardier de tip B-52, care a decolat de la baza Edwards din California. Aceasta a atins mai întâi viteza de 4,8 Mach, cu ajutorul unui propulsor, după care a fost activat motorul special al rachetei. Concepută de Boeing şi Pratt and Whitney Rocketdyne, racheta a atins altitudinea de aproximativ 21.300 de metri.

Coreea de Nord pune capăt unui acord militar cu Seulul

Armata nord-coreeană a anunţat joi că va pune capăt unui acord privind prevenirea oricărei confruntări armate cu Coreea de Sud, în contextul unei crize acute în Peninsula Coreeană, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Şeful Statului Major nord-coreean a avertizat, într-un mesaj transmis forţelor armate sud-coreene, în legătură cu posibilitatea unui atac imediat, în cazul în care Coreea de Sud va încălca frontiera intercoreeană din Marea Galbenă, a precizat KCNA.
Acest nou anunţ intervine în contextul în care Phenianul a hotărât să rupă relaţiile bilaterale cu Seulul şi a proferat miercuri noi ameninţări la adresa regimului sud-coreean.

Această nouă criză între cele două ţări surori, dar inamice, despărţite de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), a fost declanşată de publicarea, săptămâna trecută, a rezultatelor unei anchete internaţionale care stabilea că o corvetă sud-coreeană, Cheonan, a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană. În acest incident au fost ucişi 46 de marinari sud-coreeni.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a reafirmat miercuri susţinerea Statelor Unite faţă de Coreea de Sud, care intenţionează să determine Coreea de Nord “să plătească” pentru scufundarea corvetei şi să ceară Consiliului de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva Phenianului.

Clinton, care a dat asigurări Seului de “angajamentul ferm” al Statelor Unite privind securitatea aliatului său sud-coreean, a cerut regimului izolat de la Phenian să înceteze “provocările şi politica sa de ameninţare”.
(mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)