Lumi paralele: Seulul va riposta ferm

Coreea de Sud va solicita în Consiliul de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian şi va riposta imediat oricărui viitor atac din partea Coreii de Nord, după ce o navă militară sud-coreeană a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană.
Preşedintele Lee Myung-Bak a declarat luni, într-o alocuţiune televizată, că Guvernul de la Seul va pune capăt relaţiilor comerciale cu Nordul şi va împiedica navele nord-coreene să utilizeze coridoarele de navigaţie din Sud.

“De acum înainte, Coreea de Sud nu va mai tolera niciun act provocator al Nordului şi va menţine principiul disuasiunii proactive”, a spus el.
“Dacă apele noastre teritoriale, spaţiul nostru aerian sau teritoriul nostru sunt încălcate, vom face imediat uz de dreptul nostru de autoapărare”, a adăugat Lee.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Tae-Young, a afirmat vineri că Seulul va face Phenianul să plătească pentru scufundarea corvetei Cheonan. Naufragiul acesteia a avut loc în data de 26 martie, în largul insulei Baengnyeong, în apropiere de graniţa maritimă cu Coreea de Nord. O anchetă internaţională a ajuns la concluzia că nava de 1.200 de tone s-a scufundat după ce a fost lovită de o torpilă lansată de un submarin nord-coreean.

Coreea de Nord a acuzat Seulul că a falsificat dovezile şi afirmă că statele din Peninsula Coreeană se află “aproape de război”.
Lee a anunţat luni şi o consolidare “drastică” a măsurilor de apărare ale Coreei de Sud. El a apreciat că Seulul a tolerat în trecut “brutalitatea” regimului comunist, citând un atentat cu bombă comis în Myanmar asupra preşedintelui sud-coreean şi un atac asupra unui avion Boeing al Korean Airlines, comis în 1987. “Dar acum situaţia s-a schimbat. Coreea de Nord trebuie să plătească un preţ pe măsura actelor sale de provocare”, a spus Lee.

El a cerut şi ca Phenianul să prezinte imediat scuze, iar persoanele responsabile pentru comiterea atentatului să fie pedepsite.
Statele Unite şi mai multe alte ţări au condamnat ferm atacul, în timp ce China a primit cu prudenţă rezultatele anchetei, solicitând dovezi suplimentare înainte de a condamna Coreea de Nord, stat vecin şi aliat. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)