Lumi paralele: NATO vrea retragerea trupelor ruse din Georgia şi R. Moldova

În reuniunea informală a Consiliului NATO-Rusia, desfăşurată miercuri la New York, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a cerut Alianţei Nord Atlantice şi Rusiei să coopereze în domenii ca apărarea antirachetă, doctrinele militare, controlul drogurilor şi al armelor convenţionale din Europa, relatează romania-actualitati.ro.

Hillary Clinton a respins, însă, iniţiativa Moscovei privind o noua arhitectură de securitate în Europa propusă de preşedintele Dmitri Medvedev anul trecut.

Din contră, secretarul de Stat american a arătat în reuniunea Consiliului NATO-Rusia de la New York că cei 28 de aliaţi şi Rusia ar trebui să convină în acest an asupra restaurării viabilităţii regimului de control al armelor convenţionale în Europa, iar anul viitor să modernizeze regimul Forţelor Convenţionale din Europa (CFE).

Tratatul CFE din 1990 prevede limite clare pentru staţionarea de trupe şi armament greu de la Coasta Atlanticului la Urali.

În decembrie 2007, Moscova a decis, însă, să nu se mai conformeze CFE, ceea ce a atras furia guvernelor occidentale.

Pentru ca Rusia să revină la a se conforma CFE, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cerea în decembrie 2007 ţărilor occidentale să accepte câteva amendamente la tratat ratificate de Moscova.

Ţările NATO au refuzat, însă, să ratifice amendamentele până când trupele foste sovietice nu părăsesc Georgia şi Republica Moldova.

Prezenţa lor încalcă CFE, acuzaţie pe care Moscova o respinge.

În reuniunea de la New York a miniştrilor de Externe aliaţi cu cel rus, a cărei primă misiune a fost pregătirea summit-ului NATO din 20 noiembrie de la Lisabona, secretarul de Stat Hillary Clinton a declarat că tratatul CFE ar trebui să prevadă transparenţă militară reciprocă şi limitări militare reale.

De asemenea, Hillary Clinton a mai adăugat că “toate statele participante, inclusiv Georgia şi Republica Moldova, trebuie să aibă dreptul de a fi sau nu de acord în legătură cu staţionarea de forţe străine pe teritoriul lor suveran”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)