Lumi paralele: Medvedev îl invită pe preşedintele interimar al Poloniei la Moscova, la 9 mai

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a invitat duminică pe preşedintele polonez interimar, Bronislaw Komorowski, la Moscova, la 9 mai, pentru a sărbători 65 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, a anunţat purtătorul de cuvânt al lui Komorowski, Jerzy Smolinski.

Komorowski “a acceptat invitaţia şi se va deplasa la Moscova”, a precizat Smolinski, citat de agenţia PAP.
Preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, a preluat atribuţiile de preşedinte interimar după moartea preşedintelui Lech Kaczynski în accidentul aviatic din Smolensk, în vestul Rusiei.

Preşedintele defunct fusese invitat la Moscova la ceremoniile organizate la 9 mai în Piaţa Roşie, dar nu anunţase oficial dacă acceptă această invitaţie.

El urma să-şi anunţe decizia după vizita efectuată la 10 aprilie la Katyn pentru comemorarea a 70 de ani de la masacrarea a 22.000 de ofiţeri polonezi de către poliţia lui Stalin. Avionul său s-a prăbuşit la aterizare în apropiere de Smolensk.
Pentru prima oară după 1945, militarii polonezi au fost invitaţi la defilarea care marchează la Moscova aniversarea victoriei, alături de militari francezi, britanici şi americani.

Fostul lider comunist polonez, generalul Wojciech Jaruzelski, a fost invitat de asemenea de preşedintele rus.

Catastrofa de la Smolensk a dus la o consolidare a relaţiilor polono-ruse, dificile până în prezent.

Preşedintele Dmitri Medvedev a asistat la funeraliile lui Lech Kaczynski la Cracovia, unde s-a deplasat cu avionul, în pofida paralizării traficului aerian în Europa. (mediafax.ro)

Pentagonul ameninţă Iranul

O lovitură asupra ţintelor nucleare din Iran reprezintă o „acţiune cu bătaie lungă”, scopul fiind oprirea programului nuclear derulat de Teheran, a declarat amiralul Mike Mullen, şeful statului-major al armatei americane.
Declaraţia amiralului vine să sprijine o strategie pe care atât Pentagonul, cât şi administraţia Obama o privesc ca pe ultima soluţie la problemele pe care le ridică decizia Iranului de a continua programul nuclear.

Totuşi, afirmaţiile lui Mullen au fost făcute la numai o zi după ce preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a participat alături de elita militară a ţării la evenimentele dedicate Zilei Armate. Unul dintre principalele puncte de atracţie l-a reprezentat parada militară anuală, în cadrul căreia au fost etalate rachete capabile să lovească atât ţinte din SUA, cât şi din Israel.
Mahmoud Ahmadinejad a spus că Israelul, prin acţiunile sale, s-a înscris pe un drum care duce spre autodistrugere şi a cerut ţărilor occidentale să îşi retragă trupele din Orientul Mijlociu. (www.evz.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)