Lumi paralele: Kârgâzstanul are o nouă Constituţie

Noua Constituţie kârgâză a fost aprobată cu 90% din voturi, la referendumul organizat duminică, 27 iunie. Anunţul a venit luni dimineaţă de la Comisia Electorală, care citează rezultatele din 90% din totalul birourilor electorale.

Încă înainte ca numărătoarea voturilor să se fi terminat, preşedintele interimar al Kârgâzstanului, Rosa Otunbaieva, a anunţat că populaţia a adoptat prin referendum modificarea Constituţiei.

Noua lege fundamentală a ţării diminuează sensibil rolul preşedintelui şi dă puteri sporite Parlamentului. Autorităţile provizorii de la Bişkek speră ca prin această modificare să stabilizeze ţara.

Kârgâzstanul este confruntat de luni de zile cu un val de violenţe interetnice, mai ales în sud, violenţe ce au făcut deja sute de morţi.

Peste 65% dintre cele două milioane şi jumătate de alegători au participat la referendumul de duminică, în ciuda ameninţării unor noi ciocniri. Acestea n-au avut însă loc, scrutinul derulându-se în condiţii normale. Rămâne acum de văzut dacă rezultatul va calma spiritele între minoritatea uzbecă şi majoritatea kârgâză din această ţară central-asiatică foarte săracă.

Chinguiz Smashiev, economist şi apropiat cercurilor Puterii, este pesimist: “Din principiu, adoptarea noii Constituţii nu poate fi ceva reconciliant. Oamenii din sud – acolo unde au avut loc violenţele interetnice – vor puterea. În opinia lor, după ce reprezentanţii din nord au stat 40 de ani la Putere, acum a venit şi rândul lor să preia conducerea, poate nu pe veci, dar nici doar cinci ani de zile. De aceea, cei din sud sunt dispuşi să meargă foarte departe, până la război civil, dacă e nevoie”.

Reamintim că fostul şef de stat, Kurmanbek Bakiev, a fost răsturnat de la putere în aprilie şi a fugit din ţară în urma unui prim val de violenţe. Opoziţia a pus mâna pe putere şi a format actualul Guvern provizoriu, care însă nu a reuşit să calmeze situaţia. Din motive de securitate, OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) renunţase să trimită observatori la acest referendum. (www.rfi.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)