Lumi paralele: Harta mişcărilor lui Osama ben Laden, după 11 septembrie 2001

Serviciile de informaţii occidentale au întocmit o hartă detaliată a mişcărilor lui Osama ben Laden în anii după atentatele de la 11 septembrie şi au fost mai aproape de a-l captura sau ucide decât s-a admis până în prezent, a declarat un fost oficial european din serviciile secrete, citat de CNN.

Potrivit fostului oficial, care a refuzat să fie identificat, un informator din regiunea de la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan, având legături strânse cu conducerea al-Qaida, a furnizat, în 2003 şi 2004, o serie de date importante privind mişcările lui ben Laden. Dar informaţiile legate de locaţia sa exactă erau permanent decalate cu o săptămână, făcând imposibilă o operaţiune care să ducă la capturarea sau asasinarea sa.

Ben Laden s-a întâlnit cu cel care a organizat atentatele de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, cu puţin timp înainte de arestarea acestuia din urmă în februarie 2003. Liderul al-Qaida şi adjunctul său, Ayman al-Zawahiri, s-au aflat frecvent în aceeaşi zonă şi au comunicat cu regularitate.

În acest timp, serviciile de informaţii occidentale au reuşit să creeze o hartă detaliată a mişcărilor lui ben Laden, a precizat fostul oficial. Între 2003 şi 2004, ben Laden s-a ascuns în zone muntoase şi rurale din zonele tribale pakistaneze şi provincia pakistaneză Frontiera de Nord-Vest, mai dens populată. În această perioadă, el ar fi trecut de mai multe ori graniţa şi în Afganistan, în pofida prezenţei acolo a zeci de mii de militari americani.

După 2004, informaţiile privind mişcările lui ben Laden s-au diminuat, a afirmat fostul oficial, care nu a explicat motivul. În prezent, ben Laden asigură “o direcţie strategică” reţelei al-Qaida şi se implică mai puţin în operaţiunile curente ale organizaţiei teroriste, a adăugat el.

În urmă cu aproape nouă ani, ben Laden şi alţi membri ai conducerii al-Qaida au reuşit să scape, în pofida atacurilor aeriene americane împotriva ascunzătorilor lor din peşterile şi munţii din Tora Bora – aproape de graniţa cu Pakistanul. Deşi este cea mai căutată persoană din lume, foarte puţine informaţii au apărut în legătură cu mişcările liderului al-Qaida, dincolo de un consens privind faptul că în prezent s-ar ascunde undeva în zonele tribale ale Pakistanului. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.