Lumi paralele: Documente secrete despre războiul din Afganistan, publicate de presa internaţională

Statele Unite au condamnat cu fermitate, duminică, publicarea unor documente confidenţiale despre presupuse legături între serviciile secrete pakistaneze şi insurgenţii afgani, într-un comunicat dat publicităţii de Casa Albă.

Potrivit cotidianului “New York Times”, care a publicat duminică, alături de alte două publicaţii, documente difuzate de Wikileaks, acestea “ar sugera că Pakistanul, în mod oficial un aliat al Statelor Unite, permite membrilor serviciului său de informaţii să antreneze, în mod direct, talibani”.

Caracterizând întâlnirile drept “şedinţe de strategie secretă”, cotidianul american afirmă că aceştia “organizau reţele de grupuri insurgente care luptă împotriva militarilor americani în Afganistan şi chiar organizează comploturi vizând asasinarea unor lideri afgani”.
„New York Times” afirmă că publicaţia britanică “The Guardian” şi săptămânalul german “Der Spiegel” au primit, de asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, documentele obţinute de Wikileaks, care publică frecvent informaţii confidenţiale.
Sursa acestor scurgeri de informaţii nu a fost identificată

Cele trei publicaţii au acceptat să publice duminică aceste informaţii, sintetizate din 92.000 de documente “utilizate de ofiţeri din cadrul Pentagonului şi de trupe de pe teren”, deoarece urmau să fie difuzate pe Internet.

“Majoritatea rapoartelor sunt rapoarte de rutină, chiar banale, dar multe dintre ele au un caracter percutant asupra acestui război care durează de aproximativ nouă ani”, relevă „New York Times”.

„The Guardian” afirmă că documentele, care relevă numărul în creştere de civili ucişi de forţele de coaliţie şi de talibani, “dau o imagine devastatoare războiului (considerat) o stare de eşec în Afganistan”.

WikiLeaks susţine că are obiectivul prezentării acţiunilor “contrare principiilor etice”

Site-ul WikiLeaks.org, care duminică a postat zeci de mii de documente militare clasificate despre conflictul afgan, afirmă că obiectivul este prezentarea unor “acţiuni contrare principiilor etice”, informează „New York Times”.

“Credem că transparenţa activităţilor guvernamentale conduce la reducerea corupţiei, la o mai bună guvernare şi la democraţii mai puternice. Toate guvernele pot beneficia de pe urma supravegherii mai atente, precum şi popoarele”, a comunicat WikiLeaks.org.

Fondatorul site-ului, Julian Assange, a declarat că documentele publicate vor evidenţia violenţe mult mai intense comise în Afganistan decât cele prezentate până acum. “Nu vom prezenta doar incidente foarte grave, ci o gamă largă de evenimente, de la moartea unor copii la operaţiuni majore soldate cu sute de morţi”, explică Assange.

Criticii susţin că publicarea unor astfel de documente ar putea pune în pericol operaţiunile militare din Afganistan, încălcând şi drepturile la viaţă privată ale unor persoane.

Steven Aftergood, un expert de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă americani, a acuzat WikiLeaks de “vandalism informaţional”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)