Lumi paralele: Discuţiile ONU privind Peninsula Coreeană au eşuat

Discuţiile la Consiliul de Securitate al ONU, de duminică, asupra situaţiei din Peninsula Coreeană, au eşuat fără o declaraţie finală, iar Rusia a avertizat că, pentru a se opune tensiunilor tot mai puternice, comunitatea internaţională nu mai are niciun „plan de acţiune”.

China a respins cererile ţărilor occidentale de includere în declaraţia finală a unei condamnări a Coreei de Nord pentru bombardamentul de la 23 noiembrie contra insulei sud-coreene Yeonpyeong în care au fost ucise patru persoane, au declarat diplomaţi din cadrul ONU.

Aproximativ opt ore de discuţii formale între cele 15 ţări membre ale Consilului de Securitate şi discuţii private cu ambasadorii nord-coreean şi sud-coreean s-au încheiat fără un acord pentru o declaraţie finală. „Nu am reuşit să facem o legătură între toate punţile”, a subliniat ambasadorul rus Vitali Ciurkin.

El a adăugat, în faţa jurnaliştilor, că eforturile continuă, în mod neoficial, între marile puteri, în încercarea de a pune toată lumea de acord asupra unei declaraţii.

Dar ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice, preşedinta în exerciţiu a Consiliului de Securitate, a declarat, în faţa presei, că era „improbabil ca distanţa” dintre poziţiile membrilor Consiliului să poată fi acoperită.

China a respins o versiune rusă a proiectului de declaraţie care nu menţiona Coreea de Nord nominal într-o frază privind atacul şi nici măcar numele Yeonpyeong, au adăugat diplomaţii.

Ţările occidentale se limitau, în proiectul lor de declaraţie, să spună că „Membrii Consiliului de Securitate condamnă bombardamentul de la 23 noiembrie 2010 care a dus la pierderi de vieţi umane, inclusiv civili, şi deplânge cu fermitate agravarea tensiunii în Peninsula Coreeană, la care a condus”.

Oficialii locali de pe Insula Yeonpyeong au anunţat luni dimineaţă, la portavoce, desfăşurarea manevrelor, fără să comunice ora prevăzută pentru începerea exerciţiului de artilerie cu muniţie reală.

Phenianul a promis un „dezastru”, dacă Seulul nu renunţă la aceste manevre militare cu muniţie reală.

La 23 noiembrie, artileria nord-coreeană a tras asupra Insulei Yeonpyeong, în apropiere de frontiera maritimă contestată dintre cele două ţări, ucigând patru persoane. Acesta a fost primul bombardament al unei zone civile de la Războiul din Coreea (1950–1953).

Incidentul a reaprins teama unui nou conflict în peninsulă. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău