Lumi paralele: Demonstraţie la Varşovia pentru a cere o anchetă internaţională asupra accidentului de la Smolensk

Aproximativ 2.500 de persoane s-au adunat duminică, în faţa palatului prezidenţial din Varşovia, cerând să fie demarată o anchetă internaţională şi independentă asupra cauzelor accidentului aviatic de lângă Smolensk, în vestul Rusiei, relatează Radio Polonia.

Mitingul a fost organizat de Mişcarea 10 Aprilie, care şi-a exprimat, într-o scrisoare adresată premierului Donald Tusk, neîncrederea faţă de investigaţia ruso-poloneză, în curs, asupra accidentului în care au murit şeful statului polonez, Lech Kaczynski, şi alte 95 de persoane.

“Din cauza importanţei excepţionale a prăbuşirii aeronavei prezidenţiale lângă Smolensk, la 10 aprilie 2010, în care au murit preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi şefi ai unor instituţii-cheie ale statului polonez, şi pentru că acest lucru nu s-a petrecut în Polonia, ci într-o altă ţară, ne adresăm dumneavoastră, premierul (polonez, Donald Tusk), pentru a crea o comisie internaţională, independentă, care să examineze cauzele dezastrului”, se arată în scrisoare.

Protestatarii au început să adune semnături pentru susţinerea cererilor lor. “Strângem semnături pentru crearea unei comisii internaţionale, care să determine cauzele dezastrului de la Smolensk mai bine decât (o fac) Guvernul polonez şi partea rusă”, a declarat unul dintre liderii acestei mişcări de protest, Przemyslaw Wipler.

În opinia acestuia, investigaţia nu a fost efectuată corect, el referindu-se la obiectele personale ale celor morţi în accident, care, potrivit presei, au fost găsite, săptămâna trecută, la aproximativ un kilometru de aerodromul de lângă Smolensk. De atunci, Rusia a promis că va consolida măsurile de securitate la locul accidentului.

Preşedintele interimar, Bronislaw Komorowski, a vizitat, duminică, locul unde s-a prăbuşit avionul, după ce a participat la ceremoniile privind marcarea Zilei Victoriei, la Moscova. Într-o conferinţă de presă, după ce a depus o coroană de flori în memoria celor morţi în accident, Komorowski şi-a exprimat speranţa că locul accidentului va fi păzit în mod adecvat şi monitorizat constant. El a mulţumit poporului rus pentru bunătatea de care a dat dovadă după producerea tragediei.

Coaliţia Angelei Merkel pierde majoritatea în Camera superioară a Parlamentului german

Coaliţia conservatori-liberali a cancelarului german, Angela Merkel, a pierdut alegerile din Rhenania de Nord – Westfalia şi, implicit, majoritatea în Camera superioară a Parlamentului federal, conform exit-poll-urilor citate de televiziunile germane.
Uniunile creştine au obţinut 34 la sută din voturi, iar aliaţii lor din partidul liberal FDP, 6,5 la sută din voturi, potrivit postului de televiziune public ZDF.

Conform ARD, creştin-democraţii ar fi obţinut 34,5 la sută din voturi, iar FPD, 6,5 la sută.

Ecologiştii au obţinut 12,5 la sută din voturi, potrivit ambelor exit-poll-uri, iar partidul de stânga radicală Die Linke a depăşit pragul electoral de 5 la sută şi va putea intra în parlamentul regional, cu 5,5 sau 6 la sută din voturi.

Aproximativ 13,5 milioane de alegători au fost chemaţi la urne în landul Rhenania de Nord – Westfalia, pentru a alege Parlamentul regional.

Deoarece nu a reuşit să obţină majoritatea în Parlamentul regional, coaliţia condusă de Angela Merkel a pierdut şi majoritatea în Bundesrat, Cameră care reprezintă landurile federale. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)