Lumi paralele: Catalanii au votat pentru independenţa provinciei

Aproximativ 700 000 de catalani din peste 160 de localităţi au fost convocaţi pe 13 decembrie la un referendum pentru a obţine dreptul la autodeterminare al regiunii Catalunia din nord-estul Spaniei.

Ei trebuie să răspundă prin „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord ca provincia Catalunia să fie un stat suveran, social şi democratic, integrat în Uniunea Europeană?” Consultarea populară a fost organizată de nişte grupări particulare care îşi propun să provoace o dezbatere privind relaţiile dintre Catalunia şi Spania.

„Catalunia este pe cale să moară, ei vor s-o ucidă, iar noi trebuie să reacţionăm”, crede Joan Laporta, preşedintele clubului de fotbal Barcelona.

Scrutinul, organizat de asociaţii locale sprijinite de câteva formaţiuni politice favorabile autodeterminării, are o valoare pur orientativă, întrucât Constituţia Spaniei nu recunoaşte validitatea acestor consultări populare care au loc fără avizul puterii centrale.

De altfel, premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a criticat vineri organizarea acestui referendum, apreciind că „nu va duce nicăieri”.

Mai mult, votul de duminică survine în condiţiile în care Curtea Constituţională spaniolă urmează să se pronunţe asupra statutului actual al Cataloniei, de autonomie extinsă, adoptat în 2006.

O minoritate considerabilă din Catalonia este în favoarea secesiunii acestei regiuni prospere, care furnizează 25% din produsul intern brut al Spaniei şi are propria limbă.
Un alt referendum simbolic a fost organizat în luna septembrie a acestui an în orăşelul Arenys de Munt din nord-estul Spaniei, la care peste 96% dintre participanţi au votat în favoarea independenţei Cataloniei. Prezenţa la urne a fost de 41%.

Plebiscite asemănătoare sunt programate să aibă loc şi în alte părţi ale regiunii, inclusiv în capitala provinciei Barcelona şi în oraşele Girona şi Lleida la începutul anului viitor. (gardianul.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)