Lumi paralele: Bilanţul real al violenţelor interetnice din Kârgâzstan

Bilanţul real al violenţelor interetnice din Kârgâzstan a depăşit 1.800 de morţi, de aproape zece ori mai mult decât bilanţul oficial, a declarat joi o sursă din cadrul serviciilor secrete.

Diferenţa faţă de bilanţul oficial poate fi explicată prin “motive obiective”, a declarat telefonic sursa citată. “În primul rând, potrivit obiceiurilor locale, numeroase familii îngroapă morţii în prima zi, înainte de apus. În al doilea rând, din cauza colapsului administraţiei locale, nu există niciun raport asupra victimelor. În plus, în unele locuri, în timpul violenţelor au fost ucise familii întregi şi nimeni nu anunţă aceste morţi”, a continuat aceasta, citată de RIA Novosti în pagina electronică.

Potrivit ultimului bilanţ oficial, numărul morţilor a ajuns la 191, iar cel al răniţilor la peste 2.000. Însă preşedintele inaterimar, Rosa Otunbaieva, a declarat în mai multe rânduri că bilanţul ar putea fi mult mai mare.

Confruntările sângeroase între etnici kârgâzi şi uzbeci, în sudul Kârgâzstanului, au izbucnit la 11 iunie în oraşul Oş, de unde s-au extins în regiunea vecină, Jalalabad.

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Kârgâzstan şi au promis miercuri un ajutor în valoare de 32 de milioane de dolari pentru criza umanitară din Kârgâzstan şi Uzbekistan.

Israelul a hotărât să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza

Cabinetul de securitate israelian a hotărât joi să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza, facilitând intrarea unor “bunuri de utilitate civilă” şi “materiale pentru proiecte civile” în enclava palestiniană, potrivit unui comunicat al premierului.
Această hotărâre intervine în urma unor cereri repetate din partea comunităţii internaţionale în vederea slăbirii blocadei impuse de Israel, de patru ani, împotriva Fâşiei Gaza.

Aceste presiuni au sporit după asaltul marinei israeliene, la 31 mai, împotriva unei flotile umanitare internaţionale, care încerca să “spargă” blocada. În acest raid controversat au fost ucişi nouă civili turci, generând numeroase proteste în lume.
Aproximativ 80 la sută din locuitorii Fâşiei Gaza (1,5 milioane) depind de ajutoarele internaţionale.
(mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)