Lumi paralele: Afganistanul vrea garanţii

Preşedintele afgan Hamid Karzai vrea negocierea unui acord de securitate cu Statele Unite care ar garanta angajamentul acestora în Afganistan după începerea retragerii forţelor americane în iulie 2011, a anunţat miercuri un oficial militar american de rang înalt.

În cadrul vizitei efectuate săptămâna aceasta de Karzai la Washington, discuţiile s-au concentrat pe viitorul rol al Statelor Unite în Afganistan şi asupra tipului de cadru juridic care ar putea fi folosit pentru a defini relaţia dintre cele două ţări, a afirmat oficialul.

Un astfel de acord ar putea viza o perioadă de trei până la cinci ani, a precizat el.

Delegaţia afgană a oferit ca exemplu contractul în vigoare dintre Washington şi Irak, dar şi acordurile Statelor Unite cu parteneri precum Japonia, Australia sau Israel, care sunt consideraţi ca fiind “principali aliaţi în afara (structurii) NATO” şi care au dreptul, prin acest statut, la anumite facilităţi, precum accesul la tehnologii informatice americane sensibile.
Pakistanul beneficiază de asemenea de acest statut, fapt care nu este neglijat de liderii afgani, dornici de a fi trataţi pe picior de egalitate cu vecinul şi adversarul lor.
Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a dat asigurări marţi că Statele Unite “nu vor abandona poporul afgan”, în pofida începerii operaţiunii de retragere a trupelor americane, prevăzută anul viitor.
Coreea de Nord a realizat fuziunea nucleară

Coreea de Nord a realizat fuziunea nucleară, un “progres decisiv” în dezvoltarea tehnologiei nucleare de către regimul de la Phenian, a anunţat miercuri presa oficială nord-coreeană.

Anunţând vestea, „Rodong Sinmun”, cotidianul partidului comunist aflat la putere, nu a făcut nicio aluzie la o eventuală folosire în scop militar a acestei tehnologii ce permite fabricarea bombelor termonucleare (“bomba H”).

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), este vorba despre o “provocare foarte mare”, ce implică o cooperare internaţională, potrivit site-ului AIEA.

“Materialele pentru realizarea reacţiei termonucleare au fost concepute şi fabricate în manieră coreeană, cercetarea fundamentală în privinţa reacţiei de fuziune nucleară a fost finalizată şi au fost strânse resurse ştiinţifice şi tehnologice puternice pentru perfecţionarea tehnologiei termonucleare naţionale prin mijloacele noastre proprii”, scrie „Rodong Sinmun”.
Anunţul a fost făcut ca urmare a vizitei lui Kim Jong-il în China, unul dintre aliaţii săi, de unde a plecat vineri.
Potrivit Beijingului, fiul şi succesorul lui Kim Il-Sung s-a declarat dispus să reia negocierile pe tema programului său nuclear, la care Coreea de Nord a renunţat în aprilie 2009.

Regimul nord-coreean desfăşoară de zeci de ani un program de armament nuclear bazat pe plutoniul produs la reactorul din Yongbyon.
În septembrie, Phenianul a anunţat pentru prima oară că a reuşit să ajungă la faza finală a procesului de îmbogăţire a uraniului, cealaltă tehnologie de fabricare a armei atomice.

Ulterior, în martie, autorităţile nord-coreene au anunţat începerea construirii “în curând” a unei centrale nucleare pe bază de apă uşoară, alimentată cu combustibil nuclear local.

Coreea de Nord s-a alăturat la 9 octombrie 2006 unui cerc restrâns de puteri nucleare militare, efectuând un test nuclear şi încălcând un angajament luat în septembrie 2005 cu partenerii săi din negocierile în care acceptase să renunţe la activităţile nucleare.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în iunie 2009 o nouă serie de sancţiuni împotriva regimului de la Phenian ca urmare a testării unor rachete.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)