Lumea nu e cât se vede pe fereastră (2)

Emigrată, a luat la 50 de ani viaţa de la capăt, născând un copil într-o familie fericită şi realizându-se profesional

Ea își schimbă halatul și tot atunci alergă în salon. Ce-a văzut și ce-a făcut nu vă pot spune, atâta știu că a salvat bolnava, copilul s-a născut și toată lumea era în culmea fericirii. A doua zi, tot spitalul vorbea despre straniera ceea care lucrează infirmieră, dar de fapt e un medic nemaipomenit. Abia atunci directorul s-a uitat mai atent la ea și a văzut că nici chipul ei de femeie nu este al unei oarecare.

Moldovenii nu se alarmează când le cer nevestele să divorțeze

Ca să n-o întind prea mult, vă spun că a trimis Valentina scrisoare acasă și l-a rugat pe fiul ei să-i traducă toate actele de studii pe care le are, să-i trimită cartea de muncă, tradusă și ea căci se poate întâmpla, spunea mama lui, să lucreze în Italia conform specialității. Apoi mai trece o habă de vreme și vine altă scrisoare din Italia. Mama îl roagă pe fecior să se ducă la taică-său la Sângerei să-l îndemne să divorțeze. Îi spune că aşa trebuie și așa-i bine. Tot prin fiul ei îi trimite soțului 10 mii de euro. Tot atâția bani îi expediază și fiului, cu rugămintea să-i trimită cât de repede poate și decizia judecătorească.

Ai noștri bărbați nu se gândesc nimic rău când le cer nevestele să divorțeze. Mai ales dacă au trăit zeci de ani împreună. Nici lui Grigore nu i-a trecut prin cap că nevastă-sa îl lasă pentru un alt bărbat. Avea 50 de ani femeia, cui îi mai trebuia baba lui? Așa că, cu 10 mii de euro, nevasta s-a spălat de Grigore și s-a măritat cu directorul instituției medicale în care lucra. Așa a sfătuit-o chiar Giovani că va putea legaliza actele ei în Italia și că va obține postul la care râvnea. Femeia a ajuns moașă în spitalul acela din Sardinia și nevasta directorului.

Moașă într-un spital din Sardinia și nevastă de director

Nu știu cine a suferit mai mult la vestea asta, fostul ei soț, care nu punea preț pe dânsa cât i-a fost nevastă, sau feciorul ei, care a urât-o de moarte după asta. Ori de câte ori se ducea la Sângerei își blestema mama mai dihai decât cel mai mare dușman, el, care până atunci o venera. Până și nevastă și-a ales să-i semene mamei lui. Cel mai mult l-a durut faptul că mama lui, auzi tu neghiobie!? Uite mama lui i-a născut italianului un copil, un băiat, ea având aproape 54 de ani! Și încă ce obrăznicie, îi scrie scrisoare lui cu rugămintea să vină în Italia să-și cunoască fratele. Să-și pună pofta în cui!

La vestea că fosta lui nevastă are un copil, Grigore s-a pus pe băut. Dacă mai spera că poate într-o zi femeia își va veni în fire și va trage acasă, uite că de acum încolo nu mai avea nădejdea asta. L-au găsit mort într-o dimineață cu capul într-un butoi cu apă, pe care îl ținea la colțul casei. Pesemne că era beat, și-o fi băgat capul în butoi să se răcorească și acolo l-o fi găsit cea cu coasa. Viorel i-a telefonat maică-si în Italia să-i spună vestea și s-o învinuiască anume pe ea de moartea tatei. Unicul lucru ce l-a făcut Valentina e că i-a trimis bani pentru înmormântare.

Fiul îşi blestemă mama, iar soţul moare de beţie

Dar cu fiul ei continua să comunice. Îi trimitea scrisori, bani, colete și aștepta femeia că într-o bună zi o s-o ierte și va putea reînnoda relația pe care au avut-o odinioară. Întotdeauna a ținut la dânsul ca la ochii din cap pentru că era unicul ei odor, pentru că-i semăna și avea o inimă de aur! Dar Viorel se încăpăţâna s-o ierte. Au trecut ani buni, fiul ei din Italia avea nouă anișori de acum, ea și soțul ei trecuseră de 60 de ani și gândul că într-o zi ar putea să moară și să-i rămână odorașul fără sprijin, o înnebunea.

I-a scris o scrisoare lungă lui Viorel și nevestei lui, în care era atâta iubire și atâta durere de mamă, care nu-și poate aduna la grămadă copiii, încât Lucica, nora ei, a trecut de partea soacrei și l-a tot ros pe Viorel încât acela, într-o vară, și-a luat familia și au venit la mamă-sa în Italia. Că au fost primiți împărătește e puțin spus. După 12 ani, Valentina și-a văzut feciorul și cei trei nepoți care s-au născut în lipsa ei. S-au odihnit în casa lor de vară de pe malul mării, au întreprins călătorii prin orașele cele mai vestite din Italia și s-au despărțit din nou rude apropiate.

Familia se reîntregeşte

De atunci, în fiecare an, Viorel petrece cu familia în Italia, iar italienii vin și ei în toamnă în Moldova. Cu ajutorul mamei, Viorel și-a ridicat o casă de mai mare frumusețea, unde încape tot familionul lor și loc mai este și pentru alții cât poftești. Tatăl său vitreg i-a plăcut. Chiar mult de tot. Când se întâlnesc, au despre ce vorbi și ce pune la cale.

Curios lucru, dar Gabriel, fratele său din Italia, atât de mult seamănă cu dânsul de parcă i-ar fi copil. Și-apoi vorbește românește cu toți ai casei, chiar și Giovanni rupe un pic pe româneşte. Nu se sinchiseşte deloc printre rudele sale de la Sângerei. Anul acesta, Valentina a împlinit 67 de ani, soțul ei, Giovanni – 69, iar Gabriel, băieţelul lor, 14! Au sărbătorit evenimentul în Moldova.

Lidia Bobână

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)