Lumea lui Flaviu

Flaviu Caşu, 10 ani:  „Am tot ce-mi trebuie: părinţi, învăţătură, jocuri, dragoste, şi… mici recreaţii. Nu sunt în rai, dar mă simt bine”


„Fără a-ţi supraveghea copilul nu poţi avea rezultate”

Flaviu Caşu este un copil deosebit. La vârsta de zece ani, este la curent cu situaţia politică din republică şi de peste hotarele ei privind zilnic buletinele de ştiri la TV. A promovat clasa a patra cu 10 pe linie. Preferă să citească cărţi în română şi engleză, să rezolve mai degrabă un sudoku decât să privească televizorul sau să navigheze pe Internet. În viitorul apropiat, la invitaţia unui deputat, băiatul va asista la o şedinţă legislativă.

Victoria POPA

L-am întâlnit în Grădina Publică Ştefan cel Mare într-o după-amiază, indispus că nu a participat la şedinţa legislativă, unde fusese invitat (la iniţiativa sa). „Dl Lupu a amânat-o pentru ora 13.00, iar eu am un program prestabilit. Înţeleg că mai pot fi şi devieri de program”, ne spune Flaviu. La prima vedere pare un copil obişnuit, dar, în discuţia cu el, observi gândirea matură de care dă dovadă. Emoţionat şi mândru de faptul că discută cu reporterul unui ziar, Flaviu ţine în mână o umbrelă, pe care o roteşte inconştient. „Azi sunt posibile ploi de scurtă durată. Au transmis la TV”, zice el. Aflăm că este cel mai mare fiu din cei doi ai lui Ilian Caşu şi Mihaela Manoli, mezinul fiind Darius de patru ani. „Uneori mă simt bine în postura de frate mai mare, când sunt de ajutor, alteori ciudat, pentru că asta presupune multe responsabilităţi”.

Şcoala londoneză comparată cu cea de la Chişinău

Modul său de a se exprima îţi dă impresia că vorbeşti cu un matur. „Îmi place să citesc ca să-mi astâmpăr curiozitatea despre tot ce mă interesează. Privesc buletinele de ştiri. Mereu am o ocupaţie” se destăinuie băiatul. A însuşit engleza graţie anului de învăţământ făcut la Londra. În viziunea lui Flaviu, în şcoala londoneză primează dezvoltarea fizică şi creativă a copiilor, accentul fiind pus  pe lectură. Totuşi la Chişinău se studiază mai mult, iar temele sunt mai dificile. „În şcoala de la Londra aveam o cantină, care semăna cu un restaurant, unde-ţi alegeai un fel de mâncare preferat. La liceul de la Chişinău nu avem nici cantină, nici sală de sport. Ca să nu rămân în urmă cu programa şcolară din Moldova  studiam paralel şi din cărţile de aici”, povesteşte şcolarul. „Nu sunt as în toate. Munca şi stăruinţa mă ajută să am succese”, recunoaşte franc Flaviu.

Ouăle de prepeliţă şi buletinul de ştiri

„În fiecare zi, învăţ câte ceva nou. Am un program stabilit cu tata. Dimineaţa, în timp ce ascult ştirile, fac sport, iar în timpul micului dejun, de la care nu lipsesc ouăle de prepeliţă, discut cu tata, uneori şi în contradictoriu, ştirile din sfera politicului. După ore, iau o pauză de zece minute, după care îmi fac temele”, spune el.

Aici intervine discret tatăl băiatului: „Flaviu este un copil ca toţi ceilalţi. Îl educ aşa cum cred că e mai bine. Vreau să înveţe maximum ce poate asimila un copil de vârsta lui. Are nevoie de multă atenţie şi este capabil să vorbească pe orice temă. Sunt seri şi zile când munca nu-mi permite să-i acord timpul necesar. Atunci el poate privi desene animate. Eu îi sunt şi mamă, şi bucătăreasă, şi spălătoreasă, pentru că soţia are anul acesta un job la Londra şi este cu Darius, iar noi, bărbaţii mai mari, am rămas aici”.

Educaţia în familie

Părintele ne încredinţează: „Nu-i fur din cele ale copilăriei. Are timp şi pentru prietenii din curtea blocului. Mergem la ţară ca să ştie şi ce lucrări se fac în grădină. Educaţia copilului aparţine 70 la sută familiei şi doar 30 şcolii. Nu forţăm nota, îi respectăm opiniile. Discut cu el la egal. Fără a-ţi supraveghea copilul nu poţi avea rezultate în era noastră”, afirmă Ilian Caşu.

„Nu sunt în rai, dar mă simt bine”

Preferă cărţile, filmele de acţiune, ultimele cărţi citite sunt „Robinson Crusoe” şi „Robin Hood”. Venind la întâlnirea noastră, a observat pe jos sticle, hârtii. „La Londra e o curăţenie impecabilă. Nu vezi o hârtie aruncată”, schimbă firul discuţiei, indignat că oamenii nu ştiu că există coşuri de gunoi. „Vreau ca şi Moldova să semene cu Marea Britanie.”

„Toţi oamenii vor avea aceleaşi drepturi”

Vrea să se facă diplomat. Idealul său este tata, care-l ajută să găsească răspuns la orice întrebare. Este la curent cu situaţia politică din Moldova, cunoaşte şi partidele politice. „S-a discutat mult până s-a aprobat legea antidiscriminare. Această lege nu e una perfectă, dar are un sens, protejează şi oamenii cu dizabilităţi, nu doar pe cei cu un alt fel de gen sexual”. Pentru că toţi copiii sunt la începutul vacanţei mari, Flaviu Caşu le doreşte tuturor copiilor o vacanţă frumoasă.

 

 

The following two tabs change content below.