«Batka» Lukaşenko a acumulat peste 83% din voturile belaruşilor

lukashenko_8

Foto: 24smi.org

Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko a obţinut aproximativ 83,5% din voturile alegătorilor, a anunţat Comisia electorală centrală din această ţară. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, Lukaşenko a fost susţinut de către 5 mil. de cetăţeni. Ceilalţi trei candidaţi au acumulat împreună 600 de mii de voturi: pe locul doi s-a plasat Таtiana Kоrоtkevici (269,5 mii de voturi), pe locul trei – Serghei Gaidukevici (202,3 mii) şi pe ultimul loc – Nikolai Ulahovici (101,9 mii). Observatorii califică acest scrutin drept cel mai plictisitor din ultimii ani, cu candidaţi admişi de Lukaşenko de ochii Occidentului.

 

belarus

Alegerile de protest (протестное голосование) s-au dovedit a fi foarte serioase la Minsk, unde peste 20% de alegători au votat „împotriva tuturor”. (Lukaşenko a înregistrat aici cel mai „modest” rezultat la nivel de ţară – 65,58%). Cel mai bun rezultat acumulat de către Lukaşenko a fost înregistrat în regiunea Moghiliov – 88,29% din voturi, la o participare de 91%.

Comentatorii politici menţionează că nimeni din partea opoziţiei nu numără voturile, după cum nu sunt admişi nici observatori.

Lukaşenko a candidat a cincea oară la funcţia de preşedinte al Belarusului. El deţine funcţia de şef al statului din 1994. Mai multe mişcări de opoziţie au îndemnat cetăţenii să boicoteze alegerile.

belarus1colea

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi fiul său, Nikolai, în timpul alegerilor prezidenţiale la Minsk, Belarus, duminică, 11 octombrie