Lui Grigore Gorea i s-a făcut dreptate!

Miercuri, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a obligat Procuratura Generală să-şi ceară scuze public de la Grigore Gorea şi să-i achite acestuia 60 000 de lei pentru faptul că l-a umilit, inclusiv arestat, acum cinci ani. Ex-ofiţerul de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) care a dezvăluit în 2004 modul în care fosta putere comunistă fabrica dosare politice la comandă a revenit acum jumătate de an la muncă, după cinci ani şi jumătate în care a stat departe de sistemul de drept din R. Moldova. Grigore Gorea s-a angajat, de această dată, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Acesta este şef al Serviciului control procesual al Secţiei urmărire penală a Comisariatului General de Poliţie al mun. Chişinău.

Cum a regăsit sistemul de drept din R. Moldova după pauza pe care a făcut-o, ne spune Grigore Gorea (foto) în interviul de mai jos.

–        Dle Gorea, de ce nu aţi încercat să vă reangajaţi la CCCEC de unde aţi decis să plecaţi în semn de protest în 2004?

–        Acolo au rămas nişte persoane cu care cred că nu aş putea să lucrez. Am depus la MAI o cerere de a participa la concurs încă în decembrie 2009, dar aceasta rămăsese fără răspuns şi am mai făcut-o o dată în martie 2010. Am fost chemat, am susţinut toate probele, am trecut comisiile necesare şi am fost acceptat.

–        Cum aţi regăsit sistemul instituţiilor de drept după o pauză de cinci ani şi jumătate? Mai sunt comenzi „de sus”?

–        Nu pot spune că sunt prea entuziasmat. Nu aş zice că sunt comenzi directe. Eu mă strădui să-mi îndeplinesc corect atribuţiile de serviciu.

–        Ce vă fac fetiţele şi soţia care v-au lipsit cel mai mult în timpul arestului din 2005?

–        Fetiţele sunt mari (zâmbeşte flatat – n.r.). Ambele învaţă la liceu. Cea mare e în clasa a doua, iar cea mică – într-a întâia şi reuşitele lor mă satisfac. Soţia a revenit la serviciu la procuratură după şase ani.

–        Dvs. ce aţi făcut în tot acest răstimp?

–        După arest am fost vreo două luni la muncă la Moscova, apoi am cumpărat nişte pământ la ţară şi m-am ocupat de el în aceşti ani. Trebuia să fac ceva să-mi întreţin familia. Totodată, am umblat prin instanţe să-mi fac dreptate. Iată azi (miercuri – n.r.) am pus punct la un dosar. Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a obligat PG să-mi aducă scuze publice prin intermediul posturilor de televiziune „Moldova 1” şi „NIT” pentru defăimările la care am fost supus atunci. Aceeaşi instanţă a dispus încasarea din contul statului a 50 000 de lei drept despăgubiri morale şi încă zece mii de lei – cheltuieli de judecată. În paralel, m-am judecat şi cu CCCEC care nu a dorit să-mi elibereze carnetul de muncă 14 luni după ce am scris cererea de demisie. Acest proces mai durează, a făcut de două ori turul instanţelor de judecată după ce cazul ajunsese la Plenul CSJ. Instanţa a dispus ca CCCEC să-mi plătească 38 000 de lei – restanţa la salariu timp de 14 luni cât au ţinut carnetul de muncă. Am solicitat indexarea sumei în conformitate cu calculele de la Biroul Naţional de Statistică şi Curtea de Apel a decis suplimentarea sumei cu 8,3 mii de lei, fapt cu care nu sunt de acord. Acum, procesul a ajuns iar la CSJ.

–        V-aţi mai întâlnit cu foştii colegi de la CCCEC care au luat apă în gură când aţi făcut acel act de curaj sau cu Gheorghe Coadă care v-a arestat în plină stradă?

–        Da. Unii au recunoscut că au acţionat la indicaţiile şefilor. Cu Nicolae Bătrâncea (şeful său care îl presa să fabrice dosarele – n.r.) m-am întâlnit o singură dată într-un microbuz. Acesta s-a schimbat la faţă şi a coborât repede. Niciunul dintre foştii mei colegi de birou, cărora li se spunea „gaşca lui Gorea”, nu mai lucrează la CCCEC. Care a plecat în avocatură, care are afaceri… Acum, nici Coadă nu mai e la Centru. S-a pensionat. M-a sunat de vreo două ori să ne întâlnim foştii colegi de promoţie, i-am mulţumim pentru invitaţie, dar nu m-am dus. M-am întâlnit în stradă şi cu procurorul care mi-a instrumentat dosarul, Cornel Bratunov, care mi-a întins mâna, m-a salutat, m-a întrebat ce fac. Nu am nimic împotriva lui personal. El a fost cel care mi-a permis, în timpul arestului, o întrevedere cu fiicele mele.

–        Dar cu cei pe care eraţi „instructat” să-i băgaţi la dubă în ce relaţii sunteţi?

–        Cu Vladimir Şarban, cu care am stat patru luni în arest, m-am întâlnit de mai multe ori, am fost şi la el în birou, ne mai sunăm, ne scriem mesaje de felicitare. E un om deosebit. Serafim Urechean m-a sunat o dată când, dacă ţineţi minte, se vorbea despre implicarea sa, împreună cu Ion Pleşca, într-un dosar cu un killer care l-ar fi urmărit pe Iurie Roşca. M-a sunat să mă întrebe de nişte momente ce vizau acel dosar. Cea mai mare satisfacţie a mea e că toate cuvintele mele s-au adeverit. Serafim Urechean a câştigat de curând procesul privind acest dosar al ambulanţelor, exact aşa şi domnul Şarban – spuneţi-mi dacă este vreo sentinţă de condamnare pe numele acestuia? Dacă Urechean ar fi interntat o acţiune de regres în cazul în care decideam arestarea lui în 2004, cine era acum vinovat? Grigore Gorea! Aş vrea să-l întreb acum pe Bătrâncea cum rămâne cu afirmaţiile lui de atunci precum că „Gorea era un terchea-berchea care nu a dus la bun sfârşit dosarul”? Chiar dacă am avut de suferit, mă simt curat şi dorm cu uşa descuiată.

–        Ce credeţi despre faptul că CCCEC urmează a fi reorganizat, aşa cum a anunţat noua guvernare?

–        Cred că cel mai bine ar fi să fie lichidat şi ar trebui creată o structură în cadrul MAI care să se ocupe cu acest gen de infracţiuni economice. Am auzit că anul trecut au fost finalizate vreo sută de dosare, şi asta în condiţiile în care acolo sunt peste 500 de angajaţi. La ce bun? Se ştie că acest centru a fost creat la comanda lui Voronin ca să fie o bâtă pentru hărţuirea oponenţilor.

–        Potrivit unor date ale Procuraturii Anticorupţie, poliţiştii au fost cei mai corupţi în 2010…

–        Nu pot să răspund pentru toate serviciile poliţieneşti. Dar ştiţi vorba ceea: până nu faci focul, nu iese fum. Noi încercăm să luptăm cu corupţia din poliţie şi cu tortura. Dar e nevoie de timp. Vreau să vă spun că eu coordonez cazurile de urmărire penală din comisariatele din mun. Chişinău. Direcţia de urmărire penală din cadrul MAI, unde şef e Gheorghe Malic, a dat nişte dispoziţii clare de excludere a torturii şi constrângerilor de orice fel în cazul bănuiţilor şi reţinuţilor. Pot să spun cu fermitate că situaţia la acest capitol s-a ameliorat. Eu examinez toate petiţiile în acest sens. Practic, nu mai sunt cazuri când poliţiştii să bată oamenii.

–        Totuşi, opinia generală e că, deşi am avut o altfel de guvernare în ultimul an, situaţia la MAI a rămas, de fapt, neschimbată. Aceiaşi şefi care au făcut sluj la comunişti stau şi acum în funcţii. Credeţi că există şanse ca situaţia să se schimbe în bine la MAI?

–        Da. Există şanse ca lucrurile să se schimbe. Totul depinde de cine va fi în fruntea ministerului. Vreau să zic că sunt profesionişti şi în cadrul ministerului.

–        Vă mulţumim!

Interviu realizat de Raisa LOZINSCHI-HADEI

Curajul ex-ofiţerului CCCEC

Grigore Gorea a devenit cunoscut după ce a înfruntat sistemul comunist care, prin intermediul organelor de drept, persecuta oponenţii politici. Acesta, fiind angajat la CCCEC, a povestit public, în decembrie 2004, cum a fost obligat să fabrice dosare împotriva fostului primar al capitalei, Serafim Urechean, şi ex-secretarului Consiliului Municipal Chişinău, Vladimir Şarban.

„Sunt ofiţerul care a efectuat urmărirea penală pe parcursul a trei luni de zile în cadrul dosarului penal intentat în legătură cu  depăşirea atribuţiilor de serviciu de către factorii de decizie din Primăria Chişinău, la procurarea celor 40 de ambulanţe pentru Spitalul de Urgenţă. Presiunea la care am fost supus şi, nu în ultimul rând, fărădelegile care se comit la CCCEC, unde am activat până mai ieri, nu-mi dau dreptul moral să tac…”, aşa şi-a început dezvăluirile fostul ofiţer CCCEC, Grigore Gorea, printr-o înregistrare făcută publică la 23 decembrie 2004.

A urmat, aşa cum a şi presupus el însuşi, persecutarea ofiţerului. I-a fost redeschis un dosar cusut cu aţă albă, clasat încă în anul 2002, şi Gorea a fost băgat în luna mai 2005 la puşcărie pentru jumătate de an. La 13 decembrie 2006, prima instanţă de judecată a decis să înceteze dosarul pe numele lui Gorea. Ulterior, în 2007, CEDO a oligat R. Moldova să-i plătească acestuia 11 500 de euro despăgubiri morale pentru tratamentul inuman şi degradant la care a fost supus în închisoare.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)