„Lucrurile se schimbă în RM”

FII PRIMA! // „Cu cât femeile sunt mai instruite, cu atât sunt mai mari barierele de promovare puse în faţa lor”

Uite o femeie plină de viaţă şi mulţumită de tot ceea ce a făcut şi a obţinut până acum: Ecaterina Mardarovici, preşedinta „Clubului politic al femeilor 50/50”, a Fundaţiei „AGAPEDIA” (tradusă din greacă, expresia agapedia înseamnă copii iubiţi – n.a.) din Moldova şi conducătoarea proiectelor sociale „Sociomed”, „Mobimed”, precum şi a ultimului, iniţiat recent, pentru îngrijiri la domiciliu, cu servicii socio-medicale, a persoanelor ţintuite la pat, proiecte susţinute financiar de Fundaţia „Agapedia” (fondator, Iurgen Klinsmann) şi Fundaţia „Bosch” din Germania.

A învăţat la o şcoală-internat din Chişinău. „Înţeleg viaţa de internat foarte bine, probabil şi asta m-a marcat într-un fel şi m-a determinat să accept să fiu azi la „Agapedia”. De acolo vine şi sentimentul de solidaritate de a adera la nişte mişcări şi de a face ceva”, îmi spune Ecaterina Mardarovici. A vrut să se facă geolog, dar era cea mai bună la ştiinţele exacte, de aceea  a făcut Facultatea de Matematică şi Cibernetică la USM. După facultate, a lucrat la uzina militară „Sciotmaş”. În acea perioadă, a avut în gând să se facă membru al partidului comunist, chiar a depus cererea, dar îndată a rupt-o. „În viaţa mea nu am lăsat niciodată ca evenimentele majore să se întâmple fără participarea mea. M-am implicat în perestroika, m-am judecat cu administraţia uzinei împotriva tezelor despre limbă”, deapănă amintirile Ecaterina Mardarovici, de fapt Catinca, aşa cum o ştie o lume.

„Tot ce se naşte în discuţii aprinse durează mai mult”

A absolvit Academia de Administrare Publică, a devenit deputat în anii 1998-2001. Atunci, a creat „Clubul politic al femeilor 50/50”, în urma unei vizite în SUA. Zâmbeşte şi spune cu entuziasm cum a ajuns în SUA. „Era un anunţ pentru funcţionari publici. Am scris în glumă că vreau să fiu primar al municipiului Chişinău. Mi-au spus că au fost impresionaţi de motivaţia mea. Acolo am vizitat un club politic al femeilor, la care am adăugat expresia matematică 50/50, motivând astfel echilibrul de gen. Tot ce se naşte în discuţii aprinse durează mai mult, de asta m-am convins”, îmi spune Catinca Mardarovici. Din 2001, a reuşit să unească mai multe femei din diverse partide politice. „Cu cât femeile sunt mai instruite, cu atât sunt mai mari barierele de promovare puse în faţa lor. Liderii politici preferă până la urmă femei noi implicate în politică cu o experienţă mai mică în domeniu, pentru a nu le crea probleme”. Oricum, zice că în RM lucrurile se schimbă. Există şi o mică creştere de reprezentare a femeilor ca vizibilitate şi voce.

Copiii de la „Agapedia”, înfiaţi în exclusivitate în RM

Recunoaşte că a ajuns să conducă „Agapedia” graţie activităţii de deputat, în momentul când Fundaţia „Agapedia” din Germania voia să se extindă şi în RM. „Iniţial, spuneam că-i voi susţine, dar m-au convins să mă ocup după vizita efectuată la centrul din Braşov, România”, zice doamna Mardarovici.

Fundaţia „Agapedia” din R. Moldova are misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor abandonaţi şi a persoanelor vulnerabile, coordonând activităţile sale cu Ministerul Sănătăţii şi cu Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, fiind membră a reţelei internaţionale „Agapedia”, ce activează în Germania, România şi Bulgaria (fondator, Iurgen Klinsmann). La „Agapedia”, condiţiile de îngrijire a copiilor sunt ca în familie. Micuţii sunt luaţi din maternităţi sau prin trimitere de la Direcţia municipală pentru protecţia copilului din Chişinău şi direcţiile din republică.

„Din 2003 până în prezent, la „Agapedia” au fost îngrijiţi aproximativ 80 de copii. Ei au fost înfiaţi sau reintegraţi în familiile din RM, aceasta fiind condiţia principială a finanţatorilor”. Preşedintele fundaţiei, Iurgen Klinsmann, susţine că ei investesc în copiii din R.Moldova care trebuie să rămână în republică.

O altă viaţă cu susţinerea lui Iurgen Klinsmann

În afară de „Agapedia”, este preşedinta centrului „Sociomed”, care dispune de un cabinet ginecologic, pentru asistenţa femeilor de orice vârstă din păturile dezavantajate. Tot aici vin studentele şcolilor profesionale, unde sunt informate de către ginecologii centrului despre viaţa sexuală, protejarea de sarcina nedorită. În cadrul „Sociomed”-ului, a deschis proiectul „Mobimed”, îndreptat spre sectorul rural. Astfel, un grup de medici ginecologi, pediatri şi terapeuţi face vizite regulate în 13 sate, unde nu există medici de familie. Jurgen Klinsmann a vizitat RM de două ori, la deschiderea Fundaţiei „Agapedia”, în anul 2003, şi acum doi ani, când a vizitat satele Moldovei. „Puţini oameni din Moldova au vizitat familii care nu aveau nici curent electric, cum a făcut-o Klinsmann. Scopul vizitei sale a fost să ajute măcar o parte din cei care au nevoie de sprijin, de o altă viaţă”, spune Catinca Mardarovici.

Alături de suferinzii la pat

În cele din urmă (nu credem că în sfârşit), Fundaţia „Agapedia” şi Fundaţia „Bosch”, ambele din Germania, finanţează cel de-al patrulea proiect care-şi propune îngrijiri la domiciliu, cu servicii socio-medicale, persoanelor ţintuite la pat, indiferent de vârstă, în 13 sate din R. Moldova. Pentru asta au fost instruite 12 femei din aceste localităţi, selectate în urma unui concurs, precum şi patru asistente medicale. Aceste asistente activează în trei centre medicale – două în raionul Orhei şi unul în Cimişlia. Îngrijitoarele mai asistă, timp de două săptămâni, şi familiile care au un bolnav la pat, dar care nu au fost instruite cum să-l îngrijească după anumite tehnici, pentru a uşura îngrijirea şi chiar comunicarea cu bolnavii ţintuiţi la pat”, conchide Ecaterina Mardarovici.

„Tragedie” în stil moldovenesc

„Am văzut cu ochii mei cum o „tragedie” în stil moldovenesc – atunci când un copil se naşte în afara căsătoriei – se transformă în cea mai mare bucurie. Doar într-un singur caz nu am putut reintegra un copil în familie, născut în afara căsătoriei. Unii copii aduşi la centru erau într-o stare de neimaginat în secolul 21. Când un copil de 1 an şi 8 luni, malnutrit, imobilizat la pat, a fost lăsat în casă să plângă trei zile.”

„Când îi văd cum se întremează sunt cea mai fericită”

Te convingi de dragostea ei faţă de copii atunci când intri cu ea în Centru „Agapedia”, unde îi ia în braţe şi îi sărută pe toţi cei şapte bebeluşi, care o recunosc. Acum, la „Agapedia” cel mai mic copil are o lună de zile, iar cel mai mare, doi anişori. De ei au grijă asistenţi sociali, medicali, psihologul, medicul de familie al sectorului. „Nu întotdeauna însănătoşirea copilului depinde de îngrijirea profesională, medicală; contează în primul rând dragostea, atenţia educatorului, ţinutul în braţe”. O dată pe an, toţi copiii care au fost reintegraţi sau înfiaţi de la „Agapedia” sunt adunaţi la 1 iunie, pentru a comunica şi monitoriza situaţia copiilor reintegraţi şi înfiaţi.

Victoria Popa

The following two tabs change content below.