„Lucrez cu ucraineni şi cu ruşi, dar niciodată nu am ascuns şi nu m-am ferit să declar că-s român” // Deşteaptă-te!

Mihai Răileanu, un taximetrist din Cernăuţi, face zi de zi peste 200 de km şi deserveşte clienţi de diferite naţionalităţi, însă, când cineva care vorbeşte româneşte îi deschide uşa la maşină, atitudinea i se schimbă imediat şi spune că-i face plăcere să discute în limba pe care o vorbeşte în familie, cu rudele şi cei mai apropiaţi prieteni. „Voi sunteţi români de-ai mei, de ce vă chinuiţi să vorbiţi în rusă? Vă cunoaşteţi de la o poştă că sunteţi de-ai noştri!”, ne întâmpină luminat taximetristul.

Tânărul locuieşte în orăşelul Herţa, care e la circa 25 de km de Cernăuţi, dar în fiecare dimineaţă e prezent la serviciu la Cernăuţi. Acesta spune că nu-l deranjează această distanţă, mai ales că trebuie cumva să-şi întreţină familia şi, cel mai important, că e născut acolo. „Deja m-am obişnuit să mă trezesc dimineaţa foarte devreme şi să mă întorc foarte târziu. Important pentru mine şi pentru familia mea este că am ceva de lucru şi ne putem întreţine. În plus, nu pot renunţa atât de uşor la locul de baştină”, ne spune Mihai, care virează cu lejeritate prin cele mai înguste stradele din Cernăuţi. „Nu vă speriaţi, vă duc la destinaţie mai pe de-a dreptul şi să nu plătiţi foarte mult”, glumeşte taximetristul.

Dacă te plimbi prin Cernăuţi, auzi foarte rar grai românesc, dar Mihai, care zi de zi circulă prin el, ne asigură că lucrurile nu stau chiar aşa. „Vouă vă pare că nu auziţi pe nimeni vorbind româneşte, dar sunt foarte mulţi de-ai mei pe aici. La firma în care lucrez eu mai sunt băieţi români şi ne înţelegem foarte bine. Nu pot să spun că suntem discriminaţi, doar că uneori mă mai deranjează fetele de la dispecerat, care vorbesc doar în rusă ca să înţeleagă toţi”, spune un pic iritat tânărul.

„Mi-e în burtă de rusa lor!”

L-am informat pe Mihai că şi la Chişinău, acolo unde a absolvit el Universitatea Agrară, fetele de la dispeceratele firmelor de taxi preferă limba rusă şi că JURNAL de Chişinău a lansat o campanie pentru a schimba lucrurile. „Foarte bine faceţi. Aş vrea şi aici o asemenea campanie, dar, din păcate, e Ucraina. Cel puţin eu le-am găsit ac de cojoc fetelor de la dispecerat. Ele îmi vorbesc în rusă, dar eu le răspund în ucraineană, iar uneori mai scap câte ceva în română. Se mai supără ele, dar mi-e în burtă de ceea ce cred ele!”.

La piaţa din Cernăuţi româna e la ea acasă     

După câteva minute, ajungem la destinaţie – Piaţa de mărfuri din Cernăuţi, şi Mihai ne spune mândru: „Uite aici o să vedeţi câţi români vreţi. Aici vin gospodari din toate satele româneşti din regiunea Cernăuţi, români din Suceava, dar şi de la voi, din Republica Moldova. Ai spune că limba oficială de aici este româna, aşa se înţeleg toţi cel mai bine. Chiar şi unii ucraineni au învăţat să vorbească româneşte în timp ce fac comerţ la piaţă”, ne mai spune Mihai Răileanu.

Mihai Răileanu ne-a mai spus că e scumpă viaţa în Cernăuţi, la fel şi în satul Voloca, care e la 15 km distanţă. „Nu ar fi rău să am şi eu un apartament sau o casă în Cernăuţi, dar e foarte costisitor. Un apartament cu două camere costă de la 35 la 45 de mii de euro. Paradoxal, dar e scump să cumperi un loc de casă şi la Voloca. De fapt, e la fel de scump ca şi la periferia Cernăuţiului. Oamenii de acolo sunt bogaţi şi nu prea acceptă ca cineva străin să-şi facă o casă în comuna lor”.

Tânărul taximetrist a absolvit Universitatea Agrară din Chişinău, anii de studenţie rămânându-i în amintire. „Au fost nişte ani nemaipomeniţi. Îmi place foarte mult Chişinăul, chiar dacă nu e la fel de frumos ca Cernăuţiul. Am foarte mulţi colegi în Republica Moldova. Aş fi vrut să lucrez în specialitate, dar la noi 80 la sută se ocupă cu altceva decât au învăţat. Am un băieţel şi sunt nevoit să fac taximetrie pentru a ne întreţine. Oricum, poate vor fi şi timpuri mai bune, noi să fim sănătoşi!”

Vitalie HADEI