Lucrările de reabilitare a drumurilor din Chişinău, pachetul BERD 1, întârzie cu doi ani

Foto: Victoria Popa

Lucrările de renovare a drumurilor din pachetul BERD 1 au fost oprite din cauza că Compania „Egis International” nu mai supraveghează lucrările pe bdul Ștefan cel Mare și Sfânt. Direcția generală transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău este datoare, pentru supravegherea lucrărilor, cu 410.000 de euro, ne-a declarat consilierul PPEM, Ruslan Codreanu, fapt confirmat și șeful Direcției transport, Oleg Poiată. De asemenea, consilierul municipal, Veaceslav Bulat, a afirmat că lucrările nu se execută fără supraveghetori, aceasta fiind o condiție a BERD.

Drumurile incluse în primul pachet BERD urmau, potrivit lui Bulat, să fie finalizate în 2015, deoarece contractul pentru lucrările de pe bulevardul Ștefan cel Mare şi Sfânt, bulevardul C. Negruzzi și str. V. Alecsandri a fost semnat în iunie 2014. Lucrările de reconstrucție au început în noiembrie 2014. Astfel, artera principală a Chișinăului și celelalte două drumuri trebuia renovate integral până la sfârșitul lui noiembrie 2015.

Bulat ne-a mai declarat că lucrările au întârziat cu doi ani din cauza că au apărut lucrări suplimentare. Un motiv principal au fost numeroasele modificări ale proiectelor tehnice făcute de administrația de vârf a primăriei, fără acordul consilierilor municipali.

„Contractul este acum suspendat, până când Consiliul Municipal Chișinău va aproba extinderea contractului cu BERD cu încă 3 milioane de euro din care EGIS Internațional solicită 500 de mii de euro pentru consultanță. Acești bani sunt ca datorie și includ activități de monitorizare, de dirijare pe șantier până la sfârșitul anului curent. Dacă lucrările se vor tergiversa, nu vor fi suficienţi bani și va trebui din nou să se găsească bani. BERD nu acceptă ca firmele locale să fie supraveghetori. Conform cerințelor lor, supraveghetori pot fi doar companiile din străinătate cu experiență de implementare în proiecte BERD”, ne-a comunicat consilierul municipal Veaceslav Bulat.

Lucrările de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, potrivit lui Ruslan Codreanu, au fost suspendate din mai multe cauze: EGIS nu mai supraveghează lucrările, fără supraveghere, BERD nu poate aloca banii și, deși beneficiarul este Primăria, gestionarul creditului este primarul general, Dorin Chirtoacă. În situația aceasta incertă, cu arest la domiciliu, e mai greu de coordonat executarea lucrărilor”, ne-a spus el.

Amintim că șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Oleg Poiată, a declarat publicației noastre vineri, 14 iulie 2017, că lucrările de renovare pe cele trei drumuri din primul pachet BERD vor fi finalizate la 1 septembrie curent.

Menționăm că Direcția generală transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău a încheiat un contract de consultanță cu EGIS Internațional pentru a supraveghea lucrările pentru toate cele șase drumuri incluse în BERD1 (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt -3.800 m, bd. Constantin Negruzzi-440 m și str. Vasile Alecsandri- 3.300 m) și BERD 2 ( str. Tighina – 1.600 m, str. 31 august 1989- 2950 m, str. Alexandru cel Bun – 2.200 m), achitate de Banca Europeană Regională de Dezvoltare în valoare de circa un milion de euro.

Foto: Victoria Popa

Foto: Victoria Popa

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.