Luchianov, primul bronz din istoria atletismului moldovenesc

Atletul Ion Luchianov, participant la proba de 3000 m cu obstacole, a obţinut în premieră pentru Republica Moldova o medalie la Campionatul European de Atletism de seniori.

Luchianov a terminat proba pe locul patru, cu un rezultat de 8:19: 64, dar a intrat în posesia medaliei de bronz deoarece ocupantul locului trei, spaniolul Jose Blanco, a fost depistat pozitiv. Comisia mondială antidoping a anunţat că spaniolul, care a terminat cu 49 de sutimi înaintea lui Luchianov, a fost prins cu o substanţă interzisă în sânge. „Am încercat din toate puterile să-l întrec pe Blanco, dar parcă era pus în priză pe ultimii metri. Bănuiam că ceva nu este în ordine, iar acest lucru s-a adeverit”, a spus proaspătul medaliat cu argint la europenele de atletism.

Uitat de Ministerul Tineretului şi Sportului

Cu medalia de bronz la gât, Luchianov devenea favorit la titlul de cel mai bun sportiv moldovean în 2010, distincţie care i-a revenit şi în 2009. Nu a fost să fie aşa, pentru că Ministerul Tineretului şi Sportului nu a aşteptat decizia Federaţiei Internaţionale de Atletism care trebuie să confirme oficial că Ion Luchianov a obţinut medalia de bronz la Campionatul European de la Barcelona.

Astfel, Ministerul Tineretului şi Sportului a decis, departe de ochii presei, să-l numească pe luptătorul Andrei Perpeliţă drept cel mai bun sportiv moldovean în 2010. Perpeliţă a cucerit bronzul la Campionatul Europei, dar concurenţa nu e la fel de acerbă ca la un Campionat European de atletism. Luptătorul Perpeliţă a fost precedat de halterofilul Anatolie Cârâcu şi Veaceslav Arventi, la taekwo-do.

Responsabilul ministerului pentru sportul de performanţă, Ilie Chirtoacă, a recunoscut că această comisie s-ar putea reuni din nou după ce Federaţia Internaţională de Atletism va confirma oficial medalia lui Luchianov. Chirtoacă a menţionat că ministerul nu are de gând să aştepte prea mult timp.

Medalia de bronz a lui Ion Luchianov este prima din istorie pentru atletismul moldovenesc.

Din top 10 mai fac parte Petru Ianulov, Ion Luchianov, Alexandru Şpac, Zalina Marghiev, Vasile Belous, Nicolae Ciobanu şi Iurie Dudoglo. Talentul anului a fost numit Vladislav Arveniti, iar echipa anului, naţionala de fotbal-tenis. (V.H.)