Luc, ambasadorul

Moscou + fin 176Are 58 de ani, a vizitat cu bicicleta 56 de ţări

Luc Communod, un francez de 58 de ani, a vizitat, cu bicicleta, din 1980 până în prezent, 56 de ţări, parcurgând în total 77240 km. Nu este căsătorit, nu are copii, toată viaţa şi-o dedică… bicicletei, pe care o consideră o formă a libertăţii, „bicicleta permite libertatea absolută”, crede el. Pasiunea sa de a călători l-a făcut să privească ciclismul drept un mijloc de a promova cultura franceză, iar el se vede un ambasador al acestei culturi.

Pentru a fi capabil să străbaţi lumea în lung şi lat de unul singur, consideră Luc, trebuie ai spirit de aventură, capacitatea de a depăşi situaţii delicate, dar nu înainte de a-ţi cunoaşte limitele proprii. În plus, „trebuie să depăşeşti frica faţă de animale: elefanţi, lei, dar, de asemenea, şerpi, scorpioni, păianjeni, lipitori etc. De asemenea, trebuie să ştii să te stăpâneşti în situaţii excepţionale, penibile şi extreme, să te adaptezi la variaţiile termice, la dificultăţile alimentare şi hibride şi, desigur, să înoţi! Şi, în fine, să ştii să te faci fragil pentru a deveni puternic”, îşi dezvăluie virtuţile sale „exploratorul”.

Călătoria este totul

Nu este căsătorit, nu are copii, toată viaţa sa şi-o dedică… bicicletei, pe care o consideră forma absolută a libertăţii. „Cu bicicleta am redescoperit libertatea, viaţa este scurtă şi trebuie să profiţi de orice moment pe care îl trăieşti. Pentru mine, călătoria este totul”, spune Luc.

Deseori s-a întrebat despre rostul pasiunii sale, sensul riscului la care se expune în periplele pe care le întreprinde: „Călătorul cu bicicleta împrumută aici un pat, acolo o cană de apă, în schimb, nu oferă nimic. Mă întrebam adesea dacă ceea ce fac eu are vreun sens până în momentul în care am găsit răspunsul. Faptul de a traversa lumea departe de drumurile turismului organizat îmi aduce un alt suflu, devii o fereastră deschisă spre ţările dorite, un amic accesibil care împarte momente de viaţă în toată simplitatea lor. Ciclistul încărcat cu sacoşe devine un ambasador pe marginea drumurilor. Şi chiar dacă el nu aduce un ajutor material, împarte momente preţioase de omenie cu cei pe care îi întâlneşte”.

villy-en-auxois-un-nouveau-challenge-pour-luc-communodCum îşi stabileşte itinerarele

A început să călătorească cu bicicleta în jurul lumii de la vârsta de 25 de ani. Primul continent pe care l-a explorat a fost Africa, această parte a pământului a traversat-o de două ori în 1980 şi în 1986, cea de-a doua călătorie a întrerupt-o din cauza că a contractat hepatita A. Cu toate acestea, consideră că în 1980 era mult mai uşor de a traversa Africa de Nord decât acum, „când este mult mai periculos”. Însă recunoaşte că este mult mai uşor să călătorească în epoca internetului decât acum 30 de ani.

Lucrează în administraţia unui centru de instruire pentru tineri, serviciul său îi permite ca, la fiecare şase ani, să-şi ia câte un concediu pentru călătorii. Îşi finanţează singur călătoriile, „cu bicicleta, acestea nu costă atât de mult”, „am tot ce îmi trebuie cu mine, iar nopţile le petrec în cort”.

Călătoria cu bicicleta este ieftină

O problemă dificilă pentru el este comunicarea cu locuitorii ţărilor vizitate, deoarece nu vorbeşte engleza, are probleme mai ales când îşi cumpără de mâncare. Înainte de a stabili itinerarul, studiază fiecare ţară pe care urmează să o parcurgă, pentru a evita regiunile cu probleme de securitate.

Lucrul cel mai de preţ pe care îl are este bicicleta. În timpul unei călătorii prin Siberia, a rămas fără ea, i-a fost furată. „Am apelat la miliţia lor, au găsit-o, după aia, în timpul drumului meu spre Vladivostok, toată lumea ştia despre aventura mea. Miliţia m-a însoţit timp de trei zile, până la Vladivostok”. Un caz similar l-a avut la Lisabona.

Luc efectuează acum un nou periplu, „frontierele Europei”. Pe  3 aprilie curent, a ajuns la Chişinău pentru a doua oară, a circulat prin Ucraina fără probleme. Prima dată a vizitat Republica Moldova în 2002, „am găsit Chişinăul mai colorat, mai viu decât acum 12 ani”, „apropo, atunci, am avut nevoie de viză pentru a intra în Republica Moldova”.

Nu este foarte impresionat de realităţile din est, după ceea ce a văzut în Africa, cu toate acestea, relevă sinceritatea celor de aici.

77240 km totalizează cele cinci periple ale lui Luc prin toată lumea

The following two tabs change content below.