Lozie de lux

TRADIŢII // A confecţionat două motociclete din lozie, acum planifică să decoreze cu împletituri din mlajă un automobil decapotabil de marca Cabriolet

A confecţionat mai multe obiecte din răchită adaptate la diverse utilităţi moderne, balansoare, mese, scaune, etajere, dar se simte cu adevărat mândru de cele două motociclete împletite din lozie. Pavel Ţăranu, fost profesor de educaţie fizică din s. Cioburciu, Ştefan-Vodă, membru al Uniunii Meşterilor Populari, a învăţat meşteşugul acum două decenii şi a făcut din el o adevărată pasiune. În timp ce fiii săi sunt preocupaţi de comercializarea automobilelor, tatăl se arată nu mai puţin pasionat de confecţionarea sau decorarea acestora cu împletituri din lozie.

Svetlana Corobceanu

Cele două motocilete au putut fi admirate pentru prima oară de publicul larg la expoziţia „Fabricat în Moldova”, desfăşurată recent la Centrul expoziţional „Moldexpo”. Acum câţiva ani, meşterul s-a întors de la lucru din Portugalia. E de părere că şi acasă îţi poţi asigura existenţa dacă ştii cum să-ţi promovezi marfa.

A primit deja mai multe comenzi în pofida faptului că o motocicletă din lozie costă în jur de 16 mii de lei. „Pot constitui un obiect de atracţie într-o grădină publică sau privată, la intrarea într-o pensiune, sau într-un salon de motociclete sau maşini”, ne dezvăluie rostul lucrărilor sale meşterul. A lucrat mai bine de două luni la împletirea unui astfel de obiect.

Stimulat de internet

Un element indispensabil pentru meşterul de la Cioburciu este internetul. „De acolo m-am inspirat, am văzut astfel de obiecte din fier forjat şi m-am gândit să încerc şi eu”. Odată cu pătrunderea internetului la Ciuburciu, Pavel Ţăranu a găsit şi modalitatea de a ţine legătura cu alţi meşteri populari şi de a-şi comercializa prin postarea pe diverse site-uri a fotografiilor cu lucrările sale. „Nu ducem lipsă de clienţi, dar oricum nu avem un venit stabil, uneori câştigăm mai bine, alteori – nimic”, ne spune fostul profesor de educaţie fizică. În vara anului curent, a primit o invitaţie la expoziţia meşterilor populari desfăşurată la Muzeul Satului din Bucureşti. Zice că nu-i ajunge timp să participe la mai multe expoziţii, deoarece în ultima vreme a fost prins cu implementarea mai multor proiecte.

Pentru că tufele de răchită sunt o raritate prin acele locuri, fostul profesor a arendat două hectare de la primăria Cioburciu, unde a plantat răchită. Acest lucru a fost posibil graţie câştigării unui proiect olandez de revitalizare a acestui meşteşug.

Cabriolet cu răchită

Soţia  lui Pavel, Nelea Ţăranu, lucrează medic şi îşi susţine soţul în tot ce face acesta. Meşterul a lucrat doar doi ani profesor. „Salariul era mic. În paralel, confecţionam diferite obiecte din lozie, apoi am decis să mă dedic doar acestei pasiuni”.

Ambiţiile meşterului nu sfârşesc aici. Are ca planuri de viitor să decoreze şi câteva automobile, preferabil de marca Cabriolet. „Partea descoperită a maşinilor va fi acoperită cu lozie”, ne spune meşterul, inspirat în acest sens şi de fiii săi.

Nu ar avea timp să dea curs tuturor comenzilor, de aceea le alege pe cele mai interesante şi mai profitabile. De mai mulţi ani se străduie să deschidă un centru meşteşugăresc la Cioburciu, unde ar apărea mai multe locuri de muncă. Nu poate însă duce gândul la bun sfârşit din cauza lipsei mijloacelor financiare. Acum e în căutarea finanţatorilor.

Deşi cunoaşte limbile spaniolă şi portugheză, a ales să rămână alături de oamenii dragi şi să facă ceea ce îşi doreşte din toată inima. „În Portugalia, lucram la o întreprindere de confecţionare a otgoanelor pentru corăbii. Am decis să mă întorc acasă, deşi nu expirase contractul când am aflat că am câştigat proiectul moldo-olandez care mi-a permis să cultiv pământul cu răchită. Acum nu mai ducem lipsă de materie primă. Şi aici poţi face atâtea lucruri frumoase…”, ne spune la despărţire, visător, meşterul.

The following two tabs change content below.