Lovitura ministrei, mai grea decât a pensionarului

Palma pensionarului dată unui ministru a fost penalizată cu 4.000 de lei, iar lovitura ministrei aplicată pensionarului – cu 154.000 de lei

Mihail Dogotari (stânga), Valentina Buliga (dreapta)

O amendă de 4.000 de lei, atât trebuie să plătească pensionarul Mihail Dogotari din Glodeni pentru pălmuirea fostei ministre a Muncii, Valentina Buliga. Mai nou, statul trebuie să îi achite pensionarului 154.000 de lei, pentru gafa reprezentanților instituțiilor care s-au grăbit să îi facă „dreptate” ministrei și l-au băgat pe bătrân, ca în vremuri totalitare, la spitalul de psihiatrie. Adică, pensionarul ar trebui să strângă din dinți și să nu mănânce nimic timp de trei luni, ca să achite amenda, de vreme ce procurorul și judecătorii nu vor trebui să scoată nimic din buzunar. Pentru ei va cheltui statul, adică noi.

Vestea că Guvernul R. Moldova a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească circa 8.000 de euro pensionarului i-a bucurat pe soții Nina și Mihail Dogotari, doi pensionari care au sperat că viața li se va ameliora, dar ea a devenit și mai grea după ce, acum patru ani, moșul a avut o întâlnire la care i-a dat o palmă ministrei. Regretă că a lovit-o, dar, amintindu-și scena discuției, chiar și după patru ani, se înfurie: „Dacă doamna Buliga ar fi fost aranjată la minte, cum era aranjată fizic… Când i-am dat documentul unde scria că am o pensie de 1.270 de lei, a râs și m-a întrebat: ‚Da ce, nu îți ajunge? Oare asta e întrebare de ministru? Oare nu știa care-i situaţia din țară? Apoi, când am încercat să-i explic că nu mi-a fost calculată corect pensia, m-a întrebat ironic: ‚Da matale ce, te pricepi la socoteli?’. Doar nu-s prost și nici nebun. Mi s-a ridicat mâna și am lovit-o fără să vreau”.

După aceea s-au întâlnit o singură dată la Judecătoria Glodeni. A vrut să îi adreseze mai multe întrebări, tot despre pensie, dar nu i-au permis avocații. Cum să trăiască un om cu 70 de euro într-un stat unde unele prețuri sunt mai mari ca în Europa? E o întrebare care ar vrea să o audă toată lumea.

A muncit timp de 40 de ani. Și acum, la vârsta de 76 de ani, continuă să lucreze, vinde câte ceva la piață ori se duce să mai câștige cu ziua ca instalator de obiecte sanitare. Vara fac economii ca să poată achita pentru facturile mari la căldură. Evită să intre în magazinele cu mezeluri, adoptând filozofia sărăciei: „Dacă știi să faci economii, îți ajunge…”

Refuză să plătească amenda

A contestat decizia Judecătoriei Glodeni, prin care a fost amendat cu 4.000 de lei, pentru pălmuire. Următorul proces va avea loc pe 2 octombrie. „Voi cere schimbarea măsurii de pedeapsă. Mai bine ajung la închisoare decât să plătesc. Să văd cum trăiește lumea acolo. La psihiatrie am stat, voi sta și la închisoare, risc până la trei ani, poate voi avea mai mult timp pentru a scrie plângeri, așa, ca să fiu înțeles…”.

Doamna Nina, soția lui, speră că bărbatul ei glumește, e convinsă că nu ar rezista nicio lună în condiții de penitenciar.

Întrebat ce crede despre solicitările reprezentanților partidelor de opoziție ca cei peste 150 de mii de lei să le fie plătiți de cei care se fac vinovați de băgarea sa la psihiatrie, moșul se aprinde: „Acești bani ar trebui să fie achitați de procurorul Ion Crișciuc, de judecătoare și de doamna Buliga, care, dacă nu și-ar fi bătut joc de mine, ar fi avut și ea, și noi, liniște”, afirmă el.

Amintim că la solicitarea Procuraturii din Glodeni, la 2 iulie 2014, judecătoarea Tamara Boubătrân a emis o încheiere în lipsa bătrânului, conform căreia, acesta trebuia internat timp de o lună la Spitalul de psihiatrie din or. Codru.

Valentina Buliga

Revoltat, pensionarul a atacat încheierea la Curtea de Apel Bălţi, care a lăsat-o în vigoare, apoi la Curtea Supremă de Justiţie, unde cererea sa a fost respinsă. În acest răstimp, bătrânul a continuat să lucreze la piaţă. Vindea cozi de topor, sape şi alte unelte de grădinărit.

La 18 septembrie 2014, a fost înconjurat de trei poliţişti. A reuşit doar să-l roage pe un vecin să-i strângă lucrurile de pe tarabă. Pe drum, i-a rugat pe poliţişti să-l ducă acasă ca să-şi anunţe soţia că e dus la psihiatrie. Aceştia au acceptat.

La internarea în spital, a spus că nu-şi dă acordul, dar medicii au ignorat acest fapt. La întrebarea surorilor medicale de acolo, dar şi a noilor săi vecini de salon, cum a ajuns el, om sănătos, la spital, le povestea istoria cu „coificientu” mic al pensiei. Nu era unicul la psihiatrie cuprins de bănuiala că ceva nu e în regulă cu această pensie. 

„A atentat la un om al regimului”

A stat timp de o săptămână la spital. A fost eliberat după ce fiul său a contactat un avocat de la Asociația Promo-Lex, care a intervenit pentru a-i apăra drepturile.

Marți, 4 septembrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a emis o hotărâre prin care a constatat că a fost încălcat articolul 5, alineatul 1, al Convenției Europene pentru Drepturile Omului în privința pensionarului. CtEDO a obligat statul Republica Moldova să-i achite reclamantului 6.000 de euro în calitate de prejudicii morale și 1.680 de euro – costuri și cheltuieli.

Partidele de opoziție PAS, PPDA, PLDM, au organizat miercuri un flashmob în fața Parlamentului, la care au solicitat ca acești bani să fie întorși de deputata PD, Valentina Buliga, de procurorul, judecătorul și polițiștii care l-au internat cu forța în spital pe pensionar.

„Este un caz care amintește de atrocitățile din perioada sovietică, când, dacă atentai la un om al regimului, erai băgat la psihiatrie ori la pușcărie, fără a-ţi fi asigurat dreptul elementar la apărare. Doamna Buliga ar trebui să-și dea demisia. O persoană din cauza căreia RM a fost condamnată la CEDO nu are dreptul moral să aibă calitatea de parlamentar.”

„Totodată, trebuie investigate acțiunile tuturor celor care au fost implicați în acest caz – procuror, judecător, medici, polițiști, care au contribuit ca RM să fie condamnată la CEDO. Să plătească ei, nu poporul”, a declarat Sergiu Litvinenco, juristul PAS.

„Actuala guvernare a uitat de drepturile omului, au creat un dezastru, un genocid social, fapt care demonstrează că ei, cei de la guvernare, cu businessuri de milioane, au dereglări psihice, nu pensionarii. Dacă ții la popor, faci tot posibilul ca el să trăiască mai bine”, a declarat Chiril Moțpan, membru PPDA.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu