Lovitură de imagine pentru FMF

Relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti s-a dezgheţat complet după plecarea comuniştilor de la putere. Preşedintele României, Traian Băsescu, urmează să întreprindă în câteva zile o vizită oficială la Chişinău. Fostul internaţional român, Gavrilă Balint, însă i-a luat-o înainte. Acesta a venit miercuri de urgenţă la Chişinău şi a semnat un contract pentru doi ani cu Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF). Balint este primul antrenor român care va antrena naţionala R. Moldova. „Mă simt ca acasă în R. Moldova. Suntem fraţi, iar acest lucru a contat când am semnat contractul. Nu am stat mult pe gânduri când mi s-a făcut această propunere. Nu cred că e un pas înapoi în cariera mea”, a spus Balint la prezentarea oficială.
Avem toate motivele să credem în sinceritatea antrenorului român. Cu siguranţă că nu a venit pentru bani la naţionala R. Moldova. Suntem prea săraci să-i oferim salariu de sute de mii de euro. Acesta vrea cu adevărat să ajute naţionala ţării noastre, prin schimbarea mentalităţii jucătorilor. Gabi Balint are experienţa necesară pentru a face performanţe cu naţionala R. Moldova. El a fost secundul fostului selecţioner al României, Anghel Iordănescu, dar şi a lui Mircea Lucescu la Galatasaray. A învăţat foarte mult de la aceşti antrenori, iar acum îşi poate aplica cunoştinţele. De asemenea, sunt sigur că Balint va fi tratat cu respect de jucătorii moldoveni, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul foştilor selecţioneri.
Balint ne-a atenţionat că nu promite să ne califice la un turneu final. El vrea doar ca nivelul naţionalei noastre să crească. Balint, la fel ca şi Pavel Ciobanu, doreşte o grupă cât mai puternică. Asta nu înseamnă că trebuie din start să ne gândim că pornim fără şanse. Acestea întotdeauna există şi cred că Balint le va valorifica. Ulterior, dacă se va adapta, ar putea să-şi prelungească înţelegerea cu FMF pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2014. Atunci ar putea să apară şi obiectivele îndrăzneţe.
Cel mai important lucru este că la cârma naţionalei noastre a venit un nume mare. Nu contest valoarea lui Igor Dobrovolski, dar nu avea experienţa pe care o are tehnicianul român. Pavel Ciobanu a dat lovitura de data aceasta. A făcut ceea ce se cerea de mult. Probabil, colaborarea cu Balint va fi grea, deoarece acesta este un antrenor cu personalitate. În acest sens, Ciobanu a menţionat că nu se va băga peste antrenor şi că acesta se va bucura de libertate totală.
Se pare că Balint a reuşit să-l convingă pe Ciobanu să recurgem la naturalizarea jucătorilor, lucru neacceptat până acum. Nu vom naturaliza jucători de culoare, ci jucători care vorbesc aceeaşi limbă, româna. Primul pe lista lui Balint este George Florescu, un mijlocaş român care a fost titular în reprezentativa de tineret a României. Mai sunt şi alţi jucători români care nu au loc în naţionala lui Răzvan Lucescu. Ei ar dori să joace pentru R. Moldova. Selecţionerul îi va convinge pe aceştia să accepte cetăţenia R. Moldova.
Un alt plus pe care îl aduce Balint este faptul că fotbalul din  R. Moldova va fi mult mai mediatizat în presa de la Bucureşti şi în cea internaţională.