Locuitorii comunei Tohatin așteaptă bani din bugetul municipal

Din 2014, comunei Tohatin nu i s-a alocat niciun leu din bugetul municipal, pentru renovarea unor porțiuni de drum, care necesită reconstrucții urgente, pentru a facilita circulația câtorva sute de locuitori dintre satele Buneț și Tohatin. Primarul de Tohatin susține că, anul acesta, autoritățile i-au dat asigurări că vor primi bani din bugetul municipal pentru reconstrucția drumurilor. Astfel, în comună, drumurile sunt reparate doar din bani publici, fără contribuția locuitorilor.

Victoria Popa

Ca și orice altă localitate, comuna Tohatin din municipiul Chișinău se confruntă cu drumuri proaste, mai ales partea nouă a comunei, numită de locuitori Satul Nou, a spus pentru JURNAL de Chișinău, Evgheni Luchianciuc, inginer cadastral la primăria Tohatin. Potrivit funcționarului, la Tohatin, din care fac parte trei sate: Cheltuitor, Tohatin și Buneț, sate situate pe o suprafață de 324 ha, locuiesc circa 3500 de locuitori.

„Cea mai gravă problemă pe care o avem în prezent este cea a drumului care face legătură dintre Cheltuitor, Satul Nou și Buneț. Între Cheltuitor și Tohatin drumul este bun, asfaltat”, ne-a mai spus funcționarul. Liuba Șendrea, 59 de ani, locuiește la Tohatin din 1978. Pe atunci drumurile erau foarte proaste. „Cât glod am mai strâns mulți ani la rând! Până la stația de autobuz ne făceam otova de glod”, ne-a mărturisit femeia. Din spusele ei, drumurile s-au renovat din banii primăriei. Femeia locuiește la răscrucea dintre cele două părți ale satului Tohatin, partea nouă și veche a satului. Ea spune că, atunci când afară e cald și nu plouă, mașinile trec prin satul vechi, iar când plouă, se duc în sat de pe şoseaua care duce spre Vadul lui Vodă.

Primarul de Tohatin, Sergiu Ciubotaru, ne-a spus că, din anul 2014, nu a primit niciun leu din bugetul municipal pentru renovarea drumurilor din comună. „Așteptăm să se aprobe bugetul municipal pentru acest an și banii alocați pentru localități de la Fondul Rutier, circa 380 de mii de lei, ca să renovăm drumurile cu cele mai stringente probleme, și anume, partea de drum de 2,5 km, lungimea de drum ce leagă satul Buneț și partea nouă a satului Tohatin. Dacă vom repara această porțiune de drum, oamenii vor circula cu microbuzele și nu vor merge pe jos. Apoi vom reconstrui și drumul cu o lungime de 600 de metri ce leagă partea nouă și partea veche a satului Tohatin”, ne-a comunicat primarul.

Sergiu Ciubotaru ne-a mai spus că șeful DGTPCC a Primăriei Chișinău, Igor Gamrețki, i-ar fi spus că în acest an vor fi alocați bani din bugetul municipal pentru renovarea drumurilor la Tohatin. Anterior, Sergiu Ciubotaru susţinea că: „Problema nu constă în valoarea banilor alocaţi de primăria municipiului. Mijloacele repartizate anual suburbiilor ar trebui să ajungă la destinaţie şi să fie împărţite echitabil. Din păcate, sumele alocate sunt împărţite inechitabil şi după criterii opace. Acest fapt ne indignează. În 2015–2016, în Primăria comunei Tohatin, din milionul promis la întâlnirea cu primarul general, nu a ajuns nimic. E ruşinos faptul când promiţi oamenilor că se va construi drumul şi peste doi ani nu se face nimic”, a spus supărat primarul de Tohatin, Sergiu Ciubotaru, candidat independent, care deţine această funcţie din 2003.

Potrivit acestuia, cea mai arzătoare problemă este cea a locuitorilor din satul Buneţ, care merg pe jos un kilometru de drum, deoarece drumul e atât de prost că nici microbuzul care mergea înainte dimineaţa şi seara nu mai circulă. Locuitorii sunt nevoiţi să meargă pe jos pentru a ieşi din sat să cumpere o pâine.

Anul acesta ne-au promis că vor repartiza proporţional banii. Nu pot să cred până nu voi vedea banii”, a mai afirmat conducătorul localităţii. În localitatea Buneţ sunt circa 80 de case în care locuiesc 70 de oameni, în plus, aici mai sunt 200 de vile în care locuiesc bătrâni fără viză de reşedinţă. „Şi ei sunt oameni. Şi ei au nevoie de o pâine. Dacă nici maşinile şi nici microbuzul nu pot circula, vă daţi seama în ce stare dezastruoasă este drumul. Oamenii merg pe jos, prin pădure, unde sunt câini. Anii trecuţi, se aloca câte un milion de lei. Se acopereau gropile, se făcea câte ceva”, ne-a relatat primarul.

Din spusele primarului comunei Tohatin, în satul Tohatin doar două drumuri nu sunt asfaltate – strada Cantemir și strada Valea Tohatinului, pentru că acolo nu există încă infrastructură, în restul satului drumurile sunt bune.

The following two tabs change content below.