Locuinţe prin intermediul programului „Prima casă”

PROGRAME SOCIALE // Statul urmează să garanteze cea mai mare parte a creditelor ipotecare luate de cetăţeni

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, anunţa pe 22 martie curent, în cadrul unei întâlniri de lucru cu conducătorii instituţiilor bancare din Moldova, că locuitorii Republicii Moldova vor putea să cumpere o locuinţă prin intermediul programului „Prima casă”. Acesta a fost lansat pentru prima dată în România şi prevede ca statul să garanteze cea mai mare parte a creditelor ipotecare luate de cetăţeni. „Prima casă” în ţara vecină a fost votată de către Guvern în mai 2009, iar prima locuinţă a fost achiziţionată peste trei luni, când au fost puse la punct toate aspectele.

Primarul general al municipiului Chişinău declara într-un interviu că acest program va fi lansat în scurt timp. „Programul „Prima casă” poate fi realizat în condiţiile Republicii Moldova, iar statul va pune la dispoziţia băncilor circa 4 miliarde de lei”, susţine Chirtoacă.

Credite mai ieftine

Oficialii din cadrul Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Sociale (MCDS), pe de altă parte, strâng din umeri şi ne pasează de la un angajat la altul. „Nu pot să vă spun multe, cert este că se va lua varianta românească şi se va implementa”, a declarat pentru JURNAL Natalia Mihailov, şefa Direcţiei locuinţe din cadrul MCDS. Aceasta a mai menţionat că a fost înaintată o propunere în acest sens în cadrul unei şedinţe de Guvern.

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, referindu-se la acest proiect de lege, a spus că autorităţile centrale trebuie să creeze fondul de creditare care va spori încrederea în proces. „Este necesar ca şi băncile să acorde credite mai ieftine, iar acest lucru poate fi posibil odată cu deschiderea unor linii de împrumut din exterior cu o dobândă de 4-5%. Dacă adăugăm aici o marjă a profitului de 3%, în final băncile noastre ar putea să acorde credite în valută cu o dobândă de 7-8%”, a declarat pentru revista ECONOMIST Ioniţă.

De aceeaşi părere este şi Sergiu Gaibu, analist financiar, care a menţionat că „Prima casă” ar influenţa pozitiv întregul lanţ economic ce are tangenţă cu construcţiile, începând cu industria extractivă şi terminând cu serviciile aferente sectorului imobiliar, industria mobilei şi altele, nemaivorbind despre impactul social.„Pentru reuşita proiectelor de acest gen este nevoie de credite ieftine, care deşi s-au ieftinit în ultima vreme, rămân totuşi înalte”, susţine Gaibu.

Pe de altă parte, expertul imobiliar Lilian Ciupac este de părerea că ar trebui pentru început să fie create condiţii sănătoase pentru implementarea unui proiect de acest gen. „Totodată, trebuie selectate strict companiile de construcţii pentru a nu admite preţuri exagerate la apartamentele construite. Cred că preţurile nu trebuie să depăşească suma de 500 euro pentru un metru pătrat”, susţine Ciupac.

Condiţiile programului “Prima Casă” din România

Pot să beneficieze de programul „Prima casă” persoanele care nu deţin în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, cele care nu au în derulare un credit ipotecar, care să poată achita un avans de 5% din preţul de achiziţie a locuinţei, dacă preţul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, moldovenii intraţi în program se obligă să nu îşi înstrăineze locuinţa achiziţionată în primii cinci ani de la data dobândirii.

Salariul minim necesar

Veniturile reprezintă unul din pilonii principali pentru înscrierea în programul “Prima Casă”. Reprezentanţii băncilor susţin că doar două elemente contează la acordarea creditului: siguranţa unor venituri lunare şi plata ratelor la timp.

Vârsta minimă

Programul nu impune o limită de vârstă, însă durata maximă a creditului este de 30 de ani.

Avansul

Exista o serie de condiţii pentru băncile care vor să intre în acest program. Una dintre acestea prevede faptul ca avansul maxim perceput nu poate depăşi 5% din valoarea creditului. Clienţii nu vor plăti comisionul de rambursare anticipat, iar băncile vor avea costuri mici odată cu administrarea creditelor.

Programul va fi derulat prin băncile care vor accepta să participe la acest proiect prin criterii de eligibilitate (costul creditelor, reţeaua de distribuţie, durata de aprobare a creditului, avansul solicitat beneficiarului) valoarea maximă a creditului garantat fiind de 60 de mii de euro. În aceste condiţii statul va garanta 80% din valoarea creditului.

Prin intermediul programului pot fi achiziţionate locuinţe existente, noi sau vechi, locuinţe aflate în construcţie sau, cum au fost denumite dincolo de Prut, „la roşu”.
Persoanele care vor să-şi construiască individual o casă nu o vor putea face prin acest program, deoarece legea nu va finanţa decât locuinţele care au la bază un contract semnat cu o firmă de construcţii.
Guvernul român a aprobat programul „Prima casă” pe 20 mai 2009, iar pe 8 iulie a fost cumpărată prima casă, folosindu-se de acest proiect.

Marina Liţa

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)