Locuiesc de opt ani fără energie electrică

„Mi se strânge inima când văd cum se chinuie copiii să înveţe la lumina lumânării”

Dacă mulţi din noi nu-şi închipuie viaţa fără televizor, internet, frigider sau maşină automat, în satul Paşcani, raionul Criuleni, există o familie cu patru copii pentru care curentul electric este doar un vis frumos. Marcela şi Iurie Puşcaşu locuiesc într-o casă nouă construită pe un teren oferit de primărie la marginea satului.

Svetlana Corobceanu

S-au mutat aici cu traiul acum opt ani. Autorităţile le promiseseră că în curând va fi extinsă reţeaua electrică şi pe strada lor. De atunci s-au perindat trei primari pe la cârma primăriei, care însă dincolo de promisiuni n-au întreprins nimic pentru a-i ajuta.

În fiecare cameră din casa Marcelei atârnă câte un bec din tavan. Se aprind doar la sărbătorile de Crăciun şi Paşti. Au un mic generator care însă consumă mult, 5 litri de benzină le ajung pentru 9 ore în faţa televizorului. „9 ore de curent electric obţinut pe această cale ne costă 100 de lei. Pentru noi este mult”, ne spune femeia precizând că pe moment venitul familiei îl alcătuieşte o compensaţie de 300 de lei pentru copii şi banii pe care îi câştigă ocazional soţul.

Cel mai mare dintre copii are 13 ani, cel mai mic, Sănduţ, doi ani. Serile, îşi luminează locuinţa cu lumânări sau candele. „Când merg la Chişinău, cumpăr câte 100 de lumânări de la Mitropolie. Vara ne culcăm la zece, unsprezece, iar iarna, dacă ne credeţi, la ora cinci deja mergem la culcare. Mi se strânge inima când văd cum se chinuie copiii să înveţe la lumina lumânării”, ne mai spune femeia. Televizorul este înlocuit de poveştile mamei. De câteva ori pe săptămână femeia aleargă la vecini să-şi încarce telefonul. „Am copii mici, Doamne fereşte în caz de ceva, măcar această legătură s-o am cu lumea”, ne spune ea.

 

Autorităţile i-au dezamăgit

Că sunt mai vulnerabili în faţa întunericului vorbesc şi cei doi dulăi fioroşi prinşi cu lănţişoare de o sârmă întinsă prin faţa casei. „Suntem parcă uitaţi de lume aici”, ne spune Marcela. Casa fostului primar, Lidia Lucaşenco, e la câteva sute de metri de locuinţa familiei Puşcaşu. Cu toate acestea pe timp de iarnă tehnica de deszăpezire nu ajunge până la poarta lor.

Ca semn al disperării familiei, pot fi văzuţi de-a lungul străzii câţiva araci încovoiaţi pe care soţii i-au îngropat în pământ în loc de piloni, în speranţa că se vor putea conecta cumva la curentul electric. Prietenii le-au spus însă că este periculos şi ilegal. Au abandonat ideea.

Familiile din acest capăt de sat au adunat 9000 de lei pentru proiectul de construcţie a reţelei electrice, bani oferiţi acum doi ani Primăriei. Pe 2 iulie 2012, autorităţile locale i-au informat că au primit proiectul de extindere a reţelei electrice pe această stradă. „Ne-au cerut să ne punem la rând şi ne-au spus că în 2013 s-ar putea să fim conectaţi la reţea, dar deja nu mai cred în astfel de promisiuni”, mai spune femeia.

 

O scrisoare la lumina lumânării pentru Filat

Pe 21 august Marcela Puşcaşu şi-a luat inima în dinţi şi i-a scris o scrisoare la lumina lumânării premierului Filat. „I-am scris că am patru copii, că de opt ani locuim în întuneric, că nu am unde coace o pâine şi că n-am unde să-mi încarc măcar telefonul mobil”, ne spune ea. Deocamdată nu au primit niciun răspuns.

Solicitat de JURNAL, secretarul primăriei, Ion Efros, ne spune că la ultima discuţie cu reprezentanţii Gas Natural Fenosa aceştia au informat autorităţile locale că pot racorda la curent electric gospodăria familiei Puşcaşu doar în cazul în care pe această stradă sunt mai mult de 4 – 5 case. În cazul dat e vorba de una singură şi de câteva construcţii nefinisate. Totuşi după achitarea proiectului, cei de la reţeaua de distribuţie a curentului electric promit că îi vor conecta la energie electrică în 2013. „Noi însă am discutat problema acestei familii la primărie. Vom face tot posibilul ca în această toamnă să-i conectăm la curent”, a mai declarat Efros pentru JURNAL.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu