Localitățile prin care va trece conducta Ungheni–Chișinău

Transgaz a semnat toate contractele pentru construcția gazoductului

Foto: economica.net

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz, aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a anunțat, vineri, că a semnat contractele de achiziție de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chișinău, pentru cele șapte loturi ale investiției, scrie profit.ro.

De altfel, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a afirmat că a cerut conducerii Transgaz să prioritizeze lucrările de dezvoltare a rețelei de gaze din România. Realizarea proiectului Ungheni–Chișinău, declarat de interes național în Republica Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 kilometri, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni) și dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici, arată news.ro.

Transportatorul național de gaze derulează această investiție prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în 2018 de către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a Transgaz. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni–Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași–Ungheni–Chișinău.

„Prin activitatea Transgaz în Republica Moldova, dovedim faptul că sprijinim ferm parcursul pro-european al acestui stat și proiectele comune de investiții, acestea fiind soluții sigure pentru bunăstarea cetățenilor din Republica Moldova.

Transgaz are deja un pronunțat rol în asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, prin lucrările la BRUA, iar prin achiziția Vestmoldtransgaz a devenit o multinațională românească în domeniul energiei.”

Investiția în Republica Moldova este importantă

„Sunt evoluții importante, cu impact pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea energetică a regiunii. Îmi doresc ca graficul de execuție al acestor lucrări să fie respectat, tocmai pentru a contribui la securitatea regională”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Totodată, Ministrul Economiei a menționat că a avut mai multe întâlniri cu conducerea Transgaz în care a cerut suplimentarea investițiilor necesare dezvoltării rețelei românești de transport gaze naturale. „BRUA și investiția din Republica Moldova sunt importante, dar la fel de importantă este infrastructura națională. Am cerut, în repetatele întâlniri pe care le-am avut cu conducerea Transgaz, să prioritizeze lucrările de dezvoltare a rețelei de gaze din România.”

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici,  a avut o întrevedere de lucru cu conducerea Transgaz și cu reprezentanții companiei OMV Petrom SA. Subiectul abordat în cadrul discuției a vizat demararea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău. Părțile au apreciat ritmul accelerat în care au început lucrările astfel,  încât conducta de gaz să fie operațională către finele anului curent, se menționează într-un comunicat al acestui minister.

„Am cerut investiții suplimentare, pentru că fără investiții serioase nu putem să dezvoltăm rețeaua de transport gaze naturale, nu putem să venim în sprijinul comunităților locale, nu putem să ajutăm cum trebuie economia românească și nici nu putem să ne îndeplinim obligațiile pe care le avem față de români. Aragaze cu gaz din conductă, nu de la butelie, în anul 2019, cred că reprezintă o condiție minimă de civilizație și trai decent pentru români și pentru asta am depus și voi depune în continuare eforturi susținute. Proiectele internaționale sunt foarte importante, dar nu trebuie să scăpăm din vedeere obligațiile pe care avem în România”, a mai afirmat Niculae Bădălău.

Ungheni–Nisporeni, raza raionului Călărași

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, spune că societatea dispune de resursele necesare finalizării acestei investiții, pentru a-și putea îndeplini angajamentele asumate. „Transgaz acordă sprijin direct și consistent societății Vestmoldtransgaz, pentru implementarea contractelor aflate în derulare și atingerea obiectivului strategic asumat. Realizarea proiectului Ungheni-Chișinău contribuie la dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, la modernizarea și eficientizarea infrastructurii energetice existente, la asigurarea securității energetice a țării, la crearea unei piețe de energie transparente și competitive, precum și la integrarea pe piața energetică europeană”, a adaugat Ion Sterian.

Ministerul Economiei prezintă totodată situația la zi a celor șapte loturi aferente investiției. Contractul aferent Lotului 1, având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 26,07 km amplasat pe raza raioanelor Ungheni și Nisporeni”, a fost semnat de către ambele părți în 23 aprilie și a intrat în vigoare în aceeași dată.

La data de 2 mai, Vestmoldtransgaz va emite ordinul de începere a lucrărilor și va demara predarea amplasamentului. Contractul aferent Lotului 2, având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 35,89 km amplasat pe raza raionului Călărași”, a fost semnat de către ambele părți și a intrat în vigoare la data de 23 aprilie.

Raza raionului Strășeni

La data de 2 mai, Vestmoldtransgaz va emite ordinul de începere a lucrărilor și va demara predarea amplasamentului. Contractul aferent Lotului 3, având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 32,18 km amplasat pe raza raionului Strășeni”, a fost semnat de către ambele părți la data de 19.04.2019. La data de 24 aprilie, executantul a îndeplinit toate condițiile suspensive, iar contractul a intrat în vigoare. Pe 2 mai, Vestmoldransgaz va emite ordinul de începere a lucrărilor.

Contractul aferent Lotului 4, având ca obiect „Conducta transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 15,86 km, și conductă transport gaze naturale Dn 300 în lungime de 2,6 km amplasat pe raza municipiului Chișinău”, a fost semnat de către ambele părți la 11 martie, executantul a îndeplinit toate condițiile suspensive, iar contractul a intrat în vigoare la 12 aprilie 2019.

SRM Semeni, SRM Petricani, SRM Ghidighici, SRM Tohatini

La 16 aprilie 2019, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar la 18 aprilie 2019 a fost predat amplasamentul. Contractul aferent Lotului 5, având ca obiect „SRM Semeni, SRM Petricani, SRM Ghidighici, SRM Tohatini, Nod măsurare gaze bidirecțional Tohatini și Automatizare și securizare obiectiv”, a fost semnat de către ambele părți la 15.04.2019, executantul a îndeplinit toate condițiile suspensive și contractul a intrat în vigoare.

La data de 17 aprilie, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar la 18 aprilie 2019 a fost predat amplasamentul. Contractul aferent Lotului 6, având ca obiect „Conductă de distribuție gaze naturale SRM Tohatin- CET Chișinău și SRM Tohatin distribuție Chișinău; Conductă de racord SRM Ghidighici- SRM Petricani și conductă de racord SRM Petricani- Sistem distribuție Chișinău”, a fost atribuit în data de 23 aprilie 2019 și semnat la data de 25 aprilie.

SRM Tohatin- CET Chișinău și SRM Tohatin distribuție Chișinău

Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de prezentarea scrisorii de garanție bancară de bună execuție. Contractul aferent Lotului 7, având ca obiect „Complex administrativ Ghidighici- format din șase corpuri de clădire, Clădirea Principală de birouri, Hala Industrială cu Atelier Mecanic și Depozit, Clădire Poartă, Clădire Laborator, Clădire Pompe PSI, Stație Reglare-Măsurare gaze naturale (SRM Ghidighici) și care vor constitui sediul administrativ al Vestmoldtransgaz SRL„ a fost semnat la data de 14 ianuarie 2019.

După îndeplinirea condițiilor suspensive, contractul a intrat în vigoare la 6 februarie 2019, în aceeași perioadă fiind emis și Ordinul de începere a lucrărilor. În acest moment, lucrările se află în derulare, în conformitate cu graficul de execuție.

The following two tabs change content below.