Livia Ştirbu-Socolov, cel mai tânăr participant la Festivalul „Yehudi Menuhin” din Elveţia

Deşi are 12 ani, Livia Ştirbu-Socolov s-a afirmat deja în viaţa muzicală a R. Moldova şi continuă să uimească publicul prin perfomanţele sale internaţionale. Laureată a numeroase festivaluri şi concursuri, a fost invitată să participe la încă o competiţie artistică de mare prestigiu – Festivalul de muzică clasică „Yehudi Menuhin”, care se desfăşoară între 16 iulie şi 5 septembrie la Gstaad, Elveţia.

Livia va fi cel mai tânăr participant la acest festival, va evolua alături de nume de primă mărime ale muzicii clasice moderne: Giuliano Carmignola, Maxim Vengerov (violonist de talie mondială, profesor la Royal Academy din Londra), Valery Gergiev, director artistic la Teatrul „Mariinsky” din Sankt Petersburg, şi conducătorul Orchestrei Simfonice din Londra, Arcady Volodos, Mihail Pletnev (dirijor la „Orchestra della Svizzera Italiana” din Lugano, Italia).

Pe 7 august, Livia va susţine un concert la Zurich pentru  Fundaţia „Terre des Hommes”. Încă un concert al Liviei este programat pentru 14 august, în cadrul lui pianista va cânta împreună cu celebra violonistă Patricia Kopatchinskaja,

Ambasadoare a Bunăvoinţei din partea Fundaţiei elveţiene pentru protecţia copiilor „Terre des hommes”. Amintim că Patricia Kopatchinskaja este originară din Chişinău, a emigrat cu familia la Viena acum 20 de ani.

Livia Ştirbu şi Patricia Kopatchinskaja vor intrepreta piesa pentru pian şi vioară „Hora spicatto”, compusă de Liviu Ştirbu special pentru acest eveniment. „Este o lucrare complexă, cu motive folclorice şi clasice, şi cere multă virtuozitate de la instrumentişti. E o dedicaţie pentru Patricia Kopatchinskaja şi o expresie a dragostei mele pentru vioară, pentru că şi în liceu, şi la Academia de Muzică am făcut vioara”, a declarat pentru JURNAL compozitorul Liviu Ştirbu, mărturisind că, împreună cu soţia sa, muziciana Angela Socolov, o vor însoţi neapărat pe fiica Livia în Elveţia.

Republica Moldova participă pentru prima dată la Festivalul „Yehudi Menuhin”, considerat unul din cele mai importante festivaluri de muzică clasică din lume. Tânăra pianistă va interpreta piese de Chopin, Grieg, Ceaikovsky, Rachmaninov, Gershwin etc. Succes, Livia!

Irina Nechit