Litigiul funciar de la Paşcani

foto simbol.f.nadea roscovanu„Experţii în economie consideră că litigiul repartizării pământului trebuie să fie soluţionat la nivel de stat”

Peste 200 de locuitori ai comunei Paşcani, raionul Criuleni, şi ai satelor din vecinătate, care au lucrat în fosta gospodărie experimentală din sat, aşteaptă împărţirea celor 282 ha. 11 dintre aceştia au acţionat în judecată administraţia publică locală, având câştig de cauză. Deşi problema repartizării pământului arabil a fost pusă în discuţie de nenumărate ori în cadrul Consiliului local, n-a fost soluţionată. Aleşii locali dau vina pe săteni şi pe legislaţie. Experţii în economie consideră că problema repartizării pământului trebuie soluţionată la nivel de stat.

Locuitorii satului Paşcani care au lucrat o viaţă întreagă în gospodăria experimentală Paşcani aşteaptă de mai bine de două decenii împărţirea pământului. O bună parte dintre aceştia nu mai sunt. După spusele sătenilor, din cele 282 ha care trebuie împărţite oamenilor, circa 267 ha sunt date în arendă lui Ion Gheorghiţă din Işnovăţ, Criuleni, iar 15 ha sunt date în folosinţă lui Victor Efros, consilier local.

Solicitată de JURNAL, locuitoarea acestui sat, Alexandra Balan, spune că a lucrat 34 de ani în colhoz. „Acolo au lucrat şi părinţii mei, Ion şi Maria Breacicu. Ei au decedat şi n-au apucat să li se dea bucata de pământ ce li se cuvine”, relatează femeia. Şi Valeriu şi Nadejda Roman, care au lucrat câte circa 40 de ani în fosta Gospodărie Experimentală a Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Porumbului şi Sorgului, vor să li se atribuie pământul care le revine. Potrivit acestora, au fost întocmite nişte liste cu cereri din partea locuitorilor care sunt şi la primărie.

Hotărârea Judecătoriei Criuleni, decisivă

În 2010, 11 persoane care au muncit în gospodăria experimentală, locuitori ai satelor din vecinătatea Paşcaniului, au acţionat în judecată Consiliul comunei Paşcani, Primăria comunei Paşcani şi au avut câştig de cauză la Judecătoria Criuleni. Potrivit lui Mihail Dumneanu, locuitor al satului Măgdăceşti, raionul Criuleni, primăria nu s-a prezentat la niciun proces, „pentru că ştiau că vor pierde”, susţine el, iar când foştii angajaţi ai gospodăriei se adresau către consiliu, aleşii locali spuneau că nu mai există pământuri.

„Trebuie să fie împărţite oamenilor circa 282 ha. 15 ha sunt date în folosinţă consilierului Victor Efros, care le-a primit în gestiune de la guvern în 1991, creând SRL „Glia-Vito”. În prezent, acesta are circa 30 ha în gestiune, fără a achita taxa pentru arendă”, ne informează Mihail Dumneanu.

Potrivit acestuia, autoritatea publică locală nu reacţionează la reclamaţiile oamenilor. „Executorul judecătoresc urmează să informeze administraţia publică locală din Paşcani în cadrul consiliului. Membrii consiliului care se vor pronunţa împotriva deciziei Judecătoriei Criuleni vor fi sancţionaţi”, adaugă acesta.

Fondul funciar al localităţii Paşcani

Potrivit Agenţiei de Stat „Cadastru”, în fondul funciar al comunei Paşcani ce constituie 2541,198 ha, 1573 constituie proprietate publică a statului, 287 ha – terenuri din domeniul privat, 13 ha – loturi pomicole neprivatizate, 5,7 ha aparţin I.P. „Berpolox”, 7,5 ha – I.P. „Satoc- Agro”, 274 ha sunt terenuri cu interes privat, 15 ha aparţin SRL „Glia – Vito”, 257 ha sunt terenuri de interes privat, 207 ha sunt terenuri aflate în proprietate privată din care patru SRL-uri deţin câte 0,6 ha, inclusiv SRL „Glia-Vito”, 1 ha constituie proprietatea lui Lucaşenco Andrei, 25 ha sunt ale deţinătorile de loturi pomicole.

 

„Efros nu are nicio treabă cu pământul oamenilor”

După spusele consilierului Andrei Mistreţ, în 1999, 280 ha au fost destinate privatizării angajaţilor de atunci. „Problema consta în faptul că cele 280 ha nu ajungeau celor circa 600 de oameni care lucrau la 1 ianuarie 1992 în gospodărie. Am pregătit pachetul de documente şi l-am înaintat spre executare, însă Consiliul local a aprobat numai lista locuitorilor din satele Paşcani şi Porumbeni, nu şi a celor din localităţile vecine. Din această cauză, împărţirea nu s-a efectuat. Ulterior, a fost pregătit un pachet de acte pentru a adăuga vreo 300 ha pentru a avea ce împărţi oamenilor. Însă, odată cu venirea comuniştilor la putere, totul s-a stopat.”

Din cele 282 ha au rămas 250

Din 2004, potrivit consilierului Andrei Mistreţ, taxa pentru arenda funciară este achitată către primărie. „Victor Efros a primit pământ printr-o hotărâre de guvern în 1991 şi nu achită arenda. Astfel prevede Legea cu privire la darea în folosinţă a pământului. El achită numai impozitul funciar, fără arendă. Nu avem dreptul să-l obligăm să achite impozite”, susţine actualul consilier.

După spusele lui Mistreţ, primarul actual al comunei Paşcani, Anatol Meleca, trebuie să concretizeze în baza cărei legi va împărţi pământul celor 11 oameni care au decizia Judecătoriei Criuleni. „Noi, consilierii, trebuie să împărţim tuturor oamenilor cotele care li se cuvin”, a conchis Andrei Mistreţ, fost primar al comunei timp de opt ani. Acesta menţionează că au rămas 250 ha, date în arendă prin licitaţie pentru cinci ani.

„Pământ dat în folosinţă pe un termen nelimitat”

De aceeaşi părere este şi consilierul Victor Efros din Porumbeni, Criuleni. Acesta spune că un grup a pretins la pământ de mai multe ori, însă „într-un timp, privatizarea pământului s-a stopat”, afirmă el.

Consilierul Efros mai spune că are în folosinţă 15 ha arabile şi 0, 60 ha pe teritoriul fostei ferme de vaci, unde are o fermă de iepuri, date în folosinţă printr-o hotărâre de guvern pe un termen nelimitat. „Noi n-o să acceptăm niciodată în cadrul consiliului local să repartizăm la 11 oameni pământ. Ei nu sunt băştinaşi”, a conchis consilierul.

Primarul comunei Paşcani, Anatol Meleca, n-a vrut să răspundă la nicio întrebare prin intermediul telefonului, motivând că se afla la volan. El ne-a spus să sunăm la un telefon fix, la care alesul local n-a răspuns timp de trei zile.

„Legea trebuie să fie respectată”

Nici consilierul Victor Tostogan nu ştie de ce n-a fost împărţit pământul în perioada privatizării. „Acum, nu ştiu dacă cineva poate să împartă proprietatea statului la persoane fizice. Întrebaţi-l pe consilierul Victor Efros, care deţine o parte din pământul oamenilor, şi nu achită arendă. Legea trebuie să fie respectată într-un stat de drept”, spune alesul local.

Potrivit acestuia, cei 11 oameni care au hotărârea Judecătoriei Criuleni trebuie să primească pământul ce li se atribuie prin decizia de judecată. „Legea va fi executată şi e normal să fie aşa. Dar ce să facă ceilalţi oameni care trebuie să primească pământ?”, se întreabă consilierul Tostogan.

Victor Tostogan mai menţionează că pământul pe care se afla fosta fermă, proprietate a autorităţii publice locale, ar putea fi transmisă Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”. „Proprietatea primăriei Paşcani nu poate fi acordată cuiva, cei care vor face acest lucru vor fi traşi la răspundere penală”, îşi dă cu părerea consilierul Tostogan.

Problemă comună a mai multor localităţi din RM

Potrivit expertului Viorel Chivriga, cazul Paşcani nu este o problemă specifică acestei localităţii, ci a multor sate din RM, programul ‚Pământ’ n-a avut nicio finalitate. „Asemenea probleme există în localităţile Chetrosu, Todireşti din raionul Anenii Noi”, menţionează Chivriga.

În viziunea acestuia, trebuie să fie creată o comisie parlamentară care să analizeze problema şi să instituie un dialog între oameni şi cei care sunt interesaţi ca litigiul să dureze. „Oamenii trebuie să primească pământul ce li se cuvine, ca să nu se simtă inferiori faţă de cei care au primit demult cotele de pământ sau faţă de cei afiliaţi partidelor de la guvernare”, a conchis expertul.

 

The following two tabs change content below.