Literele din mine

beznitchiȘtiam că din Alba Iulia o voi lua spre Aiud, unul dintre cele mai negre puncte în istoria României. Monumentul de la Râpa Robilor nu este doar „mormânt al celor fără de morminte” și simbol al rezistenței împotriva comunismului, ci o adevărată biserică a „celor prigoniți pentru dreptate”, așa cum stă scris pe frontispiciu, „că a lor este împărăția cerurilor”.

Monumentul „Calvarul Aiudului” e ridicat în cinstea și spre veșnica pomenire a martirilor prigoanei comuniste dintre 1947 şi 1964. Are în partea de sus șapte cruci îngemănate, ce simbolizează unitatea în suferinţa pe care au avut-o martirii, iar crucea cea mare de deasupra reprezintă „crucea neamului” pe care ei au dus-o în spate. În interiorul monumentului, pe pereții paraclisului, străjuiesc plăci de marmură albă pe care sunt înscrise nume ale deținuților martirizați la Aiud și în alte temnițe comuniste, ca Gherla, Pitești, Jilava.

Deținuților li s-a reproșat că au fost „trădători de țară”, „legionari”, „dușmani ai poporului”, „bandiți” etc., dar de fapt au fost prigoniți, arestați, chinuiți psihic și fizic, iar unii uciși pentru mărturisirea lui Hristos.

Sergiu Bezniţchi