Literatura română, mai vizibilă datorită festivalului „Primăvara Europeană a Poeților”

Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților” (FI PEP) a ajuns la cea de-a VIII-a ediție, evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din R. Moldova (USM), Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Primăria municipiului Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău și Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca. Festivalul se va desfășura în perioada 2-6 mai 2018, vor participa poeți din Republica Moldova, România, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia, Turcia, Ucraina, Azerbaijan și Federația Rusă.

Arcadie Suceveanu: „Primăvara Europeană a Poeților” e cel mai important festival de literatură din R. Moldova”

„Primăvara Europeană a Poeților” este cel mai important festival internațional de poezie din Republica Moldova, ne bucurăm că pe an ce trece se dinamizează relațiile literare cu alte țări. Se diversifică și se extind contactele culturale, observăm, de asemenea, că festivalul e un stimulent pentru traduceri, de fapt, reabilităm instituția traducerii, astfel încât literatura basarabeană să penetreze alte spații de cultură”, a declarat pentru JURNAL de Chișinău Arcadie Suceveanu, președinte al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova. L-am întrebat ce versuri dedicate primăverii fac parte din memoria sa afectivă, iar Arcadie Suceveanu ne-a recitat, instantaneu, un poem de Adrian Păunescu din care cităm două versuri: „și frunzele-n pomi urcă scara/ și noi ne mințim că-i frumos”.

Prima zi a festivalului va demara cu o depunere de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române. Va urma deschiderea oficială, la Casa Scriitorilor, vor fi prezentați invitații: Michaël Vandebril (Belgia), Josef Straka (Cehia), Ernest Wichner, Katharina Sigrid Eismann (Germania), Volodimir Danylenko, Marina Varici (Ucraina), Gökçehur Ç., (Turcia), Salim Babullaoglu, Ghismăt Rustamov (Azerbaijan), Bartoz Radomski (Polonia), Zuzana Kuglerova (Slovacia), Vladimir Korkunov (Rusia), Mircea Dan Duță, Lucian Vasiliu, Nicolae Sava, Mihaela Albu, Iustin Moraru, Ana Pușcașu, Constantin Acosmei (România). În Sala cu oglinzi a USM va avea loc, în continuare, Simpozionul Internaţional „Dialoguri europene: poeţi şi traducători”.

Grigore Chiper: „Am făcut literatura română mai vizibilă”

Solicitat de JURNAL de Chișinău, scriitorul Grigore Chiper, consilier la USM, a menționat: „Ediția a VIII-a a Festivalului Internațional Primăvara Europeană a Poeților, se va desfășura într-o formulă devenită tradițională. Apreciem contribuția financiară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a Primăriei municipiului Chișinău și a companiei Lukoil Moldova, fără susținerea cărora evenimentul nu ar fi avut loc. Astfel, am putut invita poeți și traducători dintr-o arie geografică extinsă”.

Grigore Chiper mai accentuează pentru JURNAL: „În cadrul FI PEP vor fi lansate antologii și cărți individuale publicate de autorii noștri și de cei din străinătate. Publicarea antologiilor, ca urmare a contactelor stabilite în cadrul festivalului, rămâne o întreprindere importantă. Datorită mostrelor pe care le oferă antologiile, am făcut literatura română mai vizibilă, iar apariția unor antologii de literatură din spațiul ex-sovietic reprezintă (de exemplu, Ucraina, Azerbaijan), de multe ori, cazuri de noutate absolută în întreg spațiul limbii române. În plus, unii prozatori, în special romancierii, au reușit să încheie contracte cu edituri din străinătate, ca operele lor să fie traduse și promovate acolo.

Actualmente, prioritățile noastre sunt de a edita cât mai multe cărți individuale. La Festival vom lansa un excelent volum de poezie al unui autor flamand, Michaël Vandebril, „New romantics” (apărut la editura Arc și tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin). Sperăm mult ca Guvernul Republicii Moldova să-și țină promisiunea ca, începând cu anul viitor, să putem lansa cărți ale autorilor autohtoni, traduși în limbi de circulație internațională, și nu numai.

Am vrea să invităm toți iubitorii de poezie  să viziteze site-ul nostru www. uniuneascriitorilor.md pentru a lua cunoștință de manifestările incluse în programul Festivalului”.

Moni Stănilă: „Vreau să descopăr poezie nouă”

De notat, că în zilele festivalului Editura „ARC” va lansa colecția de poezie „Primăvara Poeților” (prezintă Lucia Țurcanu), vor avea loc recitaluri în licee și universități și un Podium poetic susținut de participanții la festival, va fi organizat și un recital la Cetatea Soroca.

Am rugat-o pe scriitoarea Moni Stănilă, secretar literar la USM, să ne vorbească despre participarea poeților tineri la festival, astfel am aflat că „se va desfășura în premieră Youth challenge – un eveniment pentru tineri, care pot citi și pot da provocarea altui poet, tânăr sau nu”.

La întrebarea, ce așteptări are de la Primăvara Poeților, Moni Stănilă ne-a răspuns: „Vreau să mă bucur și să mă împrietenesc cu poezie nouă, cea pe care încă nu o știu”.

Ce poem consacrat primăverii te fascinează?, a fost următoarea întrebare. „M-a înnebunit mereu „Rapsodia de primăvară” a lui George Topârceanu, mai ales în cele două strofe în care vorbește de zarzărul mic. Și îmi place și poezia „Păpădii” de Alexandru Vakulovski”, ne-a mărturisit Moni Stănilă.

Amintim că în ultima zi a FI PEP se vor acorda Trofeul festivalului și Marele premiu, alături de câteva premii speciale. Sunteți bineveniți la „Primăvara Europeană a Poeților”!